Veliki test: Uspoređeno 50 različitih ljetnih guma za sezonu 2020.

Njemački AutoBild testirao je 50 različitih proizvođača guma od A do Z – od Avona do Zeetexa.

Gume su kupili na slobodnom tržištu u trgovinama i preko internet trgovina diljem Europe.

Kupili su gume svakog proizvođača po nekoliko kompleta guma, kupovali su SVE dostupne brendove u Europi i došli do konačnog broja od 50 različitih proizvođača guma koji se mogu kupiti u više od tri trgovine u Europi što znači da su dostupne za široku prodaju.

Kupovali su gume u dimenziji 245/45R18.

Svih 50 proizvođača su testirali na više vozila i to: Mercedes-Benz E klase, Volvo S90 i BMW 5.

Gume su testirane u kočenju na različitim površinama (suho, mokro), akvaplaning tj. vožnja preko površina pokrivenih vodom različitih dubina, otpor kotrljanja, broj kilometara koje guma može prijeći dok se ne potroši do minimalnih zakonskih 1,6 milimetara, potrošnja goriva u istim uvjetima vožnje, buka koju guma stvara prilikom vožnje itd.

Svaki proizvođač je testiran na svakom vozilu s drugim kompletom guma, za finalni rezultat su uzeli prosjek svih testiranja kako bi dobili najprecizniji rezultat za svakog proizvođača.

Stručnjaci su na kraju zaključili da je pobjednik testirana guma Continental Premium Contact6, a kao najveće razočaranje testiranja je proglašena guma Pirelli P Zero PZ4.

Stručnjaci su zaključili da je guma Continental CPC6 €co-Miester što znači da je od svih 50 testiranih proizvođača guma najisplativije kupiti gume Continental Premium Contact6 kada uzmemo u obzir ukupnu kilometražu koju gume prelaze i potrošnju goriva gume tijekom vijeka trajanja gume.

Zanimljiva je razlika u kočenju na mokroj cesti pri brzini od 80 km/h, u trenutku kada najbolja guma stane tj. zaustavi vozilo u istom tom trenutku najlošija guma ide brzinom od 46,3 km/h.

AutoBild testiranje guma za sezonu ljeto 2020.

Pobjednik testiranja Continental Premium Contact6

*PR