Velika akcija SIPA-e: Uhićenja i u Mostaru

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u utorak su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizirali operativnu akciju i izvršili pretres stambenih objekata, lica i pokretnih stvari na sedam lokacija.

Slobode su lišene četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kaznena djela “Organizirani kriminal”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene” i “Pranje novca”, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Zatim kazneno djelo “Pripremanje kaznenog djela”, u vezi s kaznenim djelom “Ubojstvo”, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te kazneno djelo “Falsificiranje isprave”, propisano Kaznenim zakonom Republike Srpske.

Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predane postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni s pripadajućim SIM karticama, laptopi, računala i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizirana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužiteljstvu BiH nakon dešifriranja kriptiranih aplikacija, koje su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u regiji koristili kao sredstvo komunikacije, priopćeno iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)