Upotreba hidrogela u voćarstvu i vinogradarstvu

Hidrogel je bijeli kristal, sličan šećeru, koji u kontaktu s vlagom povećava 10 puta zapreminu i omogućuje 100 puta veću moć upijanja od prirodne gline iste veličine.

Hidrogel: Zadržava oko biljke potrebnu vodu i gnojivo, čuva korijen biljke te utječe na bolji rast i razvoj.

Hidrogel upija površinsku vlagu i ne dopušta gubitak vode iz tla. S vodom upija i hranjive elemente (soli) koji su nedostupni biljkama. Bitan podatak koji se navodi je taj da hidrogel ostaje nerazložen četiri godine u tlu. Takva primjena hidrogela omogućuje obilno pohranjivanje vode u zoni korijena biljke. Polaganim otpuštanjem vode omogućuje se preživljavanje biljaka u duljem sušnom razdoblju.

Hidrogel se može koristiti na različite načine i kod velikog broja poljoprivrednih kultura. Najviše ga se koristi kod sadnje voćaka i vinove loze, gdje se pri sadnji voćka ili cijep vinove loze postavi u rupu te se na korijen se doda malo zemlje koja je prethodno pomiješana s hidrogelom. Tom mješavinom prekrije se dio u rupi iznad korijenja, pa se na sve to doda ostatak zemlje. Poželjno je da se hidrogel deponira na dubinu od 30-40cm, kako ne bi isušivao gornji sloj tla.

(www.jabuka.tv)