UNO se pohvalila kampanjom “Stop švercu”: Oduzeta roba u vrijednosti 152.000 KM

Ovlašteni sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez trošarinskih markica, kao i druge robe ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 152.000 KM.

U okviru operativne akcije “Virdžinija” koja je usmjerena na spriječavanje krijumčarenja i nedopuštene trgovine duhanom i duhanskim prerađevinama, na području općine Pelagićevo, ovlašteni službenici UIO su u putničkom motornom vozilu, pronašli i privremeno oduzeli veću količinu sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije. Na osnovu instrukcije dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i naredbe Suda, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, te je tom prilikom pronađeno 387,5 kg sitno rezanog duhana.

U dvije odvojene akcije koje su provedene od strane ovlaštenih službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, kod devet fizičkih lica koja su bila predmet kontrolnih aktivnosti pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhana i cigareta. Ukupna količina privremeno oduzetog duhana iznosila je 116 kg i privremeno je oduzeto 3.768 kutija cigareta.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na području Brčko Distrika BiH pronašla su veću količinu robe stranog porijekla za koju odgovorno lice u pravnom licu nije posjedovalo zakonom propisanu dokumentaciju. Privremeno je oduzeto 625 pari patika, 7.500 zaštitnih maski i 100 pari hlača.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

U samo mjesec i pol dana kampanje “Stop švercu” na otvorenu liniju Uprave za neizravno oprezivanje stiglo je 182 poziva. Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj 2019. godini na otvorenu liniju UNO stiglo je ukupno 223 poziva. Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete i određene količine duhana i cigareta koji su se prodavali bez da su obilježeni trošarinskim markicama UNO. U nastavku je ukupan pregled rezultata kampanje “Stop švercu”:

  • Ukupno je zaprimljeno 182 poziva na otvorenu liniju;
  • Privremeno je oduzeto 743,50 kg duhana;
  • Privremeno je oduzeto 28.751 kutija cigareta;
  • Privremeno je oduzeta jedna sprava za rezanje duhana.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na otvorenu liniju 080/020-607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivamo građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje.

(www.jabuka.tv)