Uhićeni kakanjski policajci suspendirani, još se traga za organizatorom

Svih 16 policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhićeni jučer u akciji kodnog naziva “Meta 2” danas će, uz izvještaje o počinjenom kaznenom djelu, biti predani na daljnje postupanje Tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije, dok se još uvijek traga za Mustafom Karamujom, za kojeg se smatra da je bio organizator grupe, izjavio je Feni glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova ZDŽ-a Elvedin Fišek.

Policajci su zajedno s još tri osobe koje nisu policijski službenici uhićeni zbog sumnje da su počinili kaznena djela “udruživanje radi činjenja kaznenih djela” u vezi sa kaznenim djelima “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” te kaznenih djela “uzimanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Prilikom uhićenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

Tužiteljstvo ZDŽ se već odredilo i ići će se s prijedlogom za određivanje pritvora za sve uhićene policajce, koji će biti odvođeni na Općinski sud u Kaknju. Što se tiče trojice uhićenih koji nisu policijski službenici, jedan od njih je u bolnici jer ima određenih zdravstvenih problema, dok su ostala dvojica ispitani i za njih se neće tražiti pritvor. Važan nam je odbjegli za kojim se još traga, a koji je, na neki način, bio organizator svega, kaže Fišek.

Svi policijski službenici koji su jučer uhićeni u ovoj akciji Uprave policije MUP-a ZDŽ već su dobili rješenja o suspenziji, odnosno udaljavanju s posla, na koji se neće moći vratiti sve do okončanja postupka.

Već smo nadomjestili preraspodjelom iz drugih stanica, nedostajuće policajce u Kaknju pa nema problema s funkcioniranjem te stanice, kaže Fišek.

Jučerašnja akcija i pretresi realizirani su po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi radili su u suradnji i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva ZDŽ te koordinaciji s policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kakanj: Zbog korupcije uhićeno 16 policajaca

(Fena)