U BiH 173 novozaraženih i čak 16 novih smrti

U posljednja 24 sata u BiH su potvrđena 173 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 16 osoba.

Riječ je o uzorcima koji su prikupljani nekoliko dana, a analizirani u posljednja 24 sata.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata (do 12:00 sati) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na Covid-19.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj (26), Srednjobosanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Posavskoj, Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj (2) i Županiji Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 95.385 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 8.609 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH su se oporavila 4.893 pacijenta, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 180 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.505 slučajeva oboljelih od Covida-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su dvije osobe iz Sarajeva, dvije iz Kiseljaka, dvije iz Gračanice, dvije iz Živinica i po jedna iz Tuzle i Gradačca. Također, Zavodu su prijavljena i dva smrtna ishoda od subote, 8. kolovoza 2020. godine. U pitanju su dvije osobe iz Sarajeva.

Republika Srpska

U posljednja 24 sata na području Republike Srpske registrirano je 98 novih slučajeva koronavirusa.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 27 оsоbа је i Bаnje Lukе, 14 iz Zvоrnikа, 10 iz Dоbоја, dеvеt iz Bosanske Grаdiškе, sеdаm iz Prnjаvоrа, pо čеtiri iz Gаckа, Bosanske Dubicе i Kоtоr Vаrоši, tri iz Istоčnе Ilidžе, pо dviје iz Istоčnоg Novоg Sаrајеvа i Sоkоcа i pо јеdnа iz Brаtuncа, Vlаsеnicе, Dеrvеntе, Istоčnоg Stаrоg Grаdа, Knеžеvа, Lаktаšа, Mоdričе, Оsmаkа, Pаlа, Srpcа, Ugljеvikа i Šаmcа.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је šеst smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеn koronavirus.

Riječ je o šest muškaraca srednje i starije životne dobi. Dva su iz Mrkonjić Grada te po jedan iz Teslića, Zvornica, Banja Luke i Donjeg Žabara.

Brčko distrikt

U ponedjeljak su u Brčko distriktu registrirana još dva nova slučaja koronavirusa.

Radi se o jednoj ženskoj osobi koja je 1958. godište i jednoj muškoj osobi 1954. godište.

ŽZH: Dva nova slučaja koronavirusa, testirano sedam osoba u proteklih 48 sati

U HNŽ-u 26 novih slučajeva koronavirusa, većina ih u Mostaru

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)