Sorte badema za područje Hercegovine

Badem (bajam ili mendula) je vrlo stara voćarska kultura koja se dugi niz godina uzgaja na području Hercegovine. Badem se naziva i  “kraljem sušnih predjela”, ali ipak, bez vode se ne može dobiti siguran i redovit urod, pa ga sadimo tamo gdje može dobiti bar nešto padalina tijekom godine.

Važno je da voćka za vrijeme intenzivnoga rasta ima dovoljno vlage u tlu kao i hranjivih tvari.

Ograničavajući čimbenici za uzgoj badema su visine temperatura kada je biljka u vegetaciji te nadmorska visina. Cvjetovi badema neposredno prije otvaranja mogu podnijeti temperature do -3, odnosno -4 °C. Otvoreni cvjetovi stradavaju na temperaturi od -1,5 do -2,5 °C a mladi tek zametnuti plodovi na temperaturi -1 do -1,5 °C. Biljka dobro podnosi visoke temperature i do +50 °C.

Bademu odgovaraju du­boko drenirana pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, koja su bogata humusom. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodi­re i do 4 m dubine. Sadnja se obavlja isključivo zdravim, certificiranim sadnicama.

Sortiment badema je dosta šarolik ali se danas u uzgoju najčešće koriste dvije sorte koje na području Hercegovine pokazuju najbolju kvalitetu:

Ferragnese je francuska  sorta badema koja kasno cvate, pa izbjegava mrazove, što je velika prednost u odnosu na ostale sorte. Sorta je samo neplodna, pa joj je potrebna druga sorta kao oprašivač, za što se najbolje pokazala sorta Tuono. Stablo je srednje bujnosti, u uvjetima kvalitetne agrotehnike, rađa redovito i obilno. Plod dozrijeva početkom rujna, srednje krupnoće, težak je u suhom stanju prosječno 3,5 grama. Iskoristivost (randman) ploda je 39%, a dvostrukih jezgri nema.

TOUONO je talijanska sorta badema koju odlikuje krupan, okruglast plod, mase oko 4,5 grama. Cvjeta nešto kasnije, početkom travnja, kao i sorta Feranjez, čime izbjegava mraz. Stablo je osrednje bujno i vrlo rodno. Plod ima tvrdu koru, sazrijeva početkom rujna, iskoristivost (randman) ploda je 39%, a dvostrukih jezgri ima vrlo malo, samo 1%. Jezgra je dobrog okusa i prikladna je za industriju slatkiša. Tuono je samooplodna sorta te joj nije potreban oprašivač.

(www.jabuka.tv)