Sorte badema za područje Hercegovine

Badem (bajam ili mendula) je vrlo stara voćarska kultura koja se dugi niz godina uzgaja na području Hercegovine. Bajam nazivaju “kraljem sušnih predjela”. Ipak, bez vode se ne može dobiti siguran i redovit urod, pa ga sadimo tamo gdje može dobiti bar nešto padalina tijekom godine. Važno je da voćka za vrijeme intenzivnoga rasta ima dovoljno vlage u tlu, hranjivih tvari, biogenih elemenata, i to u prvoj polovici razdoblja vegetacije.

Inače, badem je heliofitna voćka i da bi postigao dobru kvalitetu zahtjeva mnogo svjetla i topline u vrijeme dozrijevanja plodova. Cvjeta već krajem siječnja i početkom veljače, te njegovi nježni, osjetljivi cvjetovi propadaju zbog mrazeva u veljači i jakih sjevernih vjetrova.

Stoga je potrebno mijenjati sortiment s kasnocvjetajućim sortama kako bi se izbjeglo nepovoljno djelovanje vremenskih prilika u siječnju i veljači.

Bademu odgovaraju duboko drenirana pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, koja su bogata humusom, mineralnim hranjivima i imaju neutralnu, slabo kiselu ili slabo neutralnu reakciju. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodire i do 4 m dubine. Može se slobodno reći da tla koja koristima za uzgoj vinove loze odgovaraju i uzgoju badema.

Sadnja se obavlja isključivo zdravim i prvoklasnim sadnicama. Prema iskustvima iz strane i domaće prakse, bajam je najbolje saditi na razmak 6 x 4 m, što znači da za 1 dulum treba 40-45 sadnica badema.

Sortiment badema je dosta šarolik ali se danas u uzgoju koristi nekoliko sorti koje na području Hercegovine pokazuju najbolju kvalitetu.

Ferragnese (Feranjez), je sorta bajama podrijetlom iz Francuske. Ima srednje do bujno uspravno stablo. Cvate kasno, pa izbjegava mrazove, što joj je velika prednost u odnosu na druge sorte. Traži oprašivača a dobri oprašivači su joj sorte: Texas i Tuono.
Sorta Feranjez rađa redovito i obilato. Plod dozrijeva početkom rujna a težak je u suhom stanju prosječno 3,5 grama.

TOUONO (Tuono) – je sorta bajama koju odlikuje krupan, okruglast plod , mase oko 4.5 grama. Ljuska ploda je meka i tanka. Jezgra je dopadljivog izgleda i ukusna. Radman oko 39%. Drvo je srednje bujno i vrlo dobro rađa. Cvjeta nešto kasnije kao i sorta Feranjez te izbijegava mraz. Plod sazrijeva početkom rujna. Jezgra je kvalitetna i pogodna za razne vidove upotrebe. Duplih je jezgri vrlo malo ili ih uopće nema.
Tuono je samooplodna sorta te joj nije potreban oprašivač. Preporuča se za uzgoj na području Hercegovine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: