SIPA češlja Hercegovinu zbog 220 tona sječenog duhana

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su u ponedjeljak ujutro akciju kodnog naziva ‘List’, koja se izvodi u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog organiziranog kriminala.

U tijeku su pretresi objekata na više desetina lokacija na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe dovode se u vezu sa krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno, nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana. Sumnjiče se da su u razdoblju od ožujka do srpnja 2015. godine na tržište BiH u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, čime je proračun BiH oštećen u iznosu većem od 18 milijuna KM.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a više informacija bit će saopćeno u toku dana, kaže se u priopćenju iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)