Sadnja pelargonija

Muškatini pripadaju rodu Pelargonium. Spadaju u najpopularnije cvjetnice na našim prostorima, ne samo zbog specifične ljepote, već i zbog toga što su vrlo izdržive i lake za održavanje. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća.

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinijere bi stoga trebale biti najmanje 18 centimetara visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 centimetara.

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno im je mjesto na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje.

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, gdje dulja razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovito zalijevati.

Tokom vegetacije neophodna je prihrana i to tečnim gnojivom za pelargonije.

Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovito obrezujte odumrle izbojke i lišće. Kod poludvostrukih i dvostrukih sorti orezivanje je važnije nego kod pojedinačnih pelargonija.

Veliki izbor presadnica cvijeća kao i raznih vrsta saksija za vanjske i unutarnje prostore potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)