Sada je idealno vrijeme za primjenu Hidrogela

Kad sjetve, odnosno sadnje različitih poljoprivrednih kultura sve češće se koriste različiti pripravci koji omogućuju zadržavanje vode u tlu i njezino otpuštanje u mjesecima kad je najpotrebnija biljkama. Jedan od takvih pripravaka je i Hidrogel.

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća američki Ured za razvoj poljoprivrede počeo je razvijati proizvod koji bi zadržavao vlagu u tlu i tako pospješio rast i razvoj biljaka. Tim prvim super upijajućim polimerom počinje doba užurbanog razvoja hidrogelova, koje traje još i danas. Iako se prvi super upijajući polimer pojavio vrlo rano, sve do 80-ih godina prošlog stoljeća i dalje su najviše bili zastupljeni proizvodi za upijanje vode poput celuloze, pamuka ili morske spužve.

Hidrogel: Zadržava oko biljke potrebnu vodu i gnojivo, čuva korijen biljke te utječe na bolji rast i razvoj.

Što je Hidrogel?

Hidrogel je bijeli kristal različite granulacije (sličan šećeru) poznat kao spoj natrijev poliakrilat. Hidrogel ili aquagel u kontaktu s vlagom povećava 10 puta zapremninu i omogućuje 100 puta veću moć upijanja od prirodne gline iste veličine.

Upija površinsku vlagu, kapilarnu vlagu i ne dopušta gubitak vode iz tla. Veću količinu vode propušta u dublje slojeve, a otpušta je toliko koliko je potrebno biljkama. S vodom upija hranjive elemente (soli) koji su nedostupni biljkama. Bitan podatak koji se navodi je taj da ostaje nerazložen četiri godine u tlu. Takva primjena Hidrogela omogućuje obilno pohranjivanje vode u zoni korijenja biljaka.

Hidrogel polaganim otpuštanjem vode omogućuje preživljavanje biljaka u dužem sušnom razdoblju. Naravno, kao i sve drugo, ni hidrogelovi nisu postojani na razgradnju u zemlji pa zbog toga njihova moć upijanja vode tijekom vremena slabi. Taj je učinak izraženiji tek nakon 4 do 5 godina, što znači da bi ponovno nakon 4 do 5 godina bilo potrebno unijeti hidrogel u tlo.

Izgled presadnice rajčice kod koje je korišten Hidrogel

 

Kako primijeniti Hidrogel?

Hidrogel se može koristiti na različite načine i kod velikog broja poljoprivrednih kultura. Najviše se koristi za sadnju voćaka i vinove loze, sjetvu travnjaka ili proizvodnju presadnica povrća i cvijeća.

Ako se Hidrogel koristi za sadnju voćaka i vinove loze, onda pri sadnji, voćku ili cijep vinove loze postaviti u rupu te na korijen dodati malo zemlje koja je prethodno pomiješana s Hidrogelom. Tom mješavinom prekriti dio u rupi iznad korijenja pa na sve to dodati ostatak zemlje da se ispuni rupa.
Dakle, poželjno je Hidrogel deponirati na dubinu od 30 cm do 40 cm (odnosno pri dnu pripremljene rupe za sadnju) kako ne bi isušivao gornji sloj tla. Nakon toga obvezno zaliti biljku.

 

Hidrogel se obavezno koristi kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća

 

Kod sjetve travnjaka Hidrogel se koristi tako da ga se kod pripreme tla za sjetvu raspe po površini tla, a onda se unese na dubinu od 15 cm do 20 cm. Kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća Hidrogel se miješa sa supstratom/zemljom kojim se pune rupe u kontejnerima.

Saznaj više…

Optimalna preporučena količina za primjenu je 1 do 3 grama Hidrogela po litri supstrata. Kod voćaka koje su već posađene, Hidrogel se može razbacati oko voćke, što ranije u proljeće, pa naknadno unijeti u tlo, oranjem ili frezanjem.

Puno više informacija o primjeni Hidrogela, dozi i načinu primjene kod različitih biljnih vrsta doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Poljoprivredna TV