Prve zatvorske kazne izrečene optuženim u predmetu “Lištica”

Vijeće suda jučer je obaviješteno kako je i optuženi I. Š sklopio sporazum o priznanju krivnje pa je predmetrazdvojen u odnosu na druge optužene, a sud će o sporazumu naknadno odlučivati.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje kaznenopravne sankcije, izreklo presudu kojom je optuženi M. K. proglašen krivim za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, a optuženi A. K. za kazneno djelo nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda.

Sud je optuženog M. K. osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a kao sporednu kaznu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 20.000 maraka koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu ista će se zamijeniti kaznom zatvora tako što će se za svakih započetih 100 maraka novčane kazne odrediti jedan dan
zatvora, ali zatvor ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo.

Sud je optuženom M. K. izrekao mjeru sigurnosti – oduzimanje predmeta, a također se oduzima 14.802 maraka, kao imovinska korist stečena kaznenim djelom, koji je optuženi dužan uplatiti u budžet BiH u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude, piše Dnevni list.

Sud je optuženom A. K. izrekao uvjetnu osudu kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora od jedne godine i istovremeno određuje da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine dana od dana pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Optuženi M.K i A. K. se obvezuju na plaćanje troškova kaznenog postupka od po 100 maraka, na ime sudskog paušala, koje su dužni platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, priopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv: Z.M., S.Č., M. K., G. M., Lj.Č., I. Š., D. Ć., Z. T., M. Č. i A.K. zbog kaznenog djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda.

Foto: SIPA

Naime u vremenskom periodu od 12. listopada.2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016. godine u akciji kodnog imena ‘Lištica’ koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku.

Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla, te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje.

Za to nisu plaćali trošarine, skalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

(www.jabuka.tv)