Prosvjetari u ŽZH poručili: Nećemo odustati, vratite nam naš oteti novac

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH oglasio se novim priopćenjem oko nastavka štrajka u srednjim školama te zahtjevima prema Vladi ŽZH.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Prošla su 63 dana otkako smo Vladi ŽZH i resornom ministarstvu uputili najavu o pokretanju procedure za generalni štrajk, 25 dana otkako je Skupština Sindikata nadležnim institucijama proslijedila Odluku o datumu početka generalnoga štrajka, sedam dana kako je počeo generalni štrajk u srednjim školama ŽZH.

Iako se kroz medije protežu nekakve čudne izjave resorne ministrice, kao i protuzakonite, zakašnjele reakcije Vlade ŽZH, službenog kontakta s predstavnicima Sindikata nije bilo! Istovremeno su učenici i roditelji ostali zakinuti za pravovremenu informaciju jer im ministrica, koliko nam je poznato, ni preko ravnatelja nije imala što poručiti.

Možda se vladajući nadaju kako ćemo se zbog njihova odugovlačenja umoriti, razići, odustati, kako ćemo se približavanjem polugodišta vratiti u učionice.

 • Nećemo odustati jer u ovaj štrajk nismo krenuli preko noći, dugo ga najavljujemo i odgađamo.
 • Nećemo odustati jer ovaj štrajk nije rezultat hira nego puke potrebe.
 • Nećemo odustati jer nam je dosta omalovažavanja.
 • Nećemo odustati jer u školama rade živi ljudi, a ne brojevi koje promatrate samo kao nepotreban trošak.
 • Nećemo odustati iako ministrica izjavljuje neistine o tome da su predstavnici Vlade i ona osobno u stalnom kontaktu sa Sindikatima.
 • Nećemo odustati jer nas godinama obmanjujete i držite u zabludi.
 • Nećemo odustati jer smo potplaćeni!

Ne zaboravite, postali smo itekako svjesni nekih činjenica, posebice one da je sektor obrazovanja u ovoj županiji najlošije plaćen od svih županija koje rade po hrvatskom planu i programu, a ne stojimo nimalo bolje ni od ostatka Federacije.

Čak nas ni nedavno velikodušno povećanje od 5% nije podiglo s posljednjega mjesta. Zanimljivo je pogledati približne brojke o osnovnim plaćama u srednjim školama po spomenutim županijama:

 1. Hercegovačko-neretvanska: 1.226 KM
 2. Središnja Bosna: 1.131
 3. Posavska: 1.094
 4. Hercegbosanska: 1.010
 5. Zapadnohercegovačka: 990

S druge strane, po službenim je izvorima Županija Zapadnohercegovačka druga po razvijenosti, odmah iza Županije Sarajevo!

Nemojte se izvlačiti na vraćanje duga prema djelatnicima jer kada ste preuzeli vlast, taj dug iznosio je 23 milijuna, a do 2020. uspjeli ste spustiti ga čak na 22 milijuna, za cijeli jedan milijun. Jednako je zanimljivo iščitavati i neke druge stavke, na što se sve i kako troši proračunski novac… ali o tome i sličnim zanimljivostima neki ćemo drugi put.

Prošle ste nam godine oteli 10% od dvije plaće i predstavili to kao čin solidarnosti iako oteti nekome pa dati drugome nikako ne predstavlja solidarnost. Zašto ste to uradili ako ste dobili pomoć s federalne razine vlasti od gotovo 8 milijuna? Možda zato što se proračun punio užasavajuće loše, kako ste nam predstavljali? Međutim, ni to nije istina: lanjski proračun manji je za otprilike 1,2% u odnosu na planirani, što je zanemarivo.

Zašto odugovlačite s isplatama tužbi? Zašto moramo više od pet godina čekati na novac koji nam je bezočno oduzet? Koliko je ŽZH nanovo zadužena 2019. i 2020.?

Gdje je naš novac za doprinose, gdje je naš novac po tužbama, gdje je naš novac od otetih 10%, gdje je naš novac po obećanim povećanjima plaće? Eto zašto nećemo odustati, stoji u priopćenju djelatnika srednjih škola u ŽZH u štrajku.

Nastavlja se štrajk u srednjim školama ŽZH: Vlada nam se nije javila

(www.jabuka.tv)