Prorjeđivanje mrkve

Kod većine proizvođača posebice hobista, na području Hercegovine, mrkva je u fazi nicanja ili je već formirale prve prave listiće. Većina proizvođača sjetvu mrkve obavlja u nešto gušćem sklopu , pa je nakon nicanja mrkve obavezno provesti prorjeđivanje kako bi mrkva mogla normalno rasti i formirati kvalitetni zadebljali korijen.

Mrkve se prorjeđuju tako da između pojedinih biljaka u redu ostane oko pet centimetara razmaka. Kada biljke razviju 2 do 3 prava lista obavlja se prvo prorjeđivanje. Prorjeđivanje treba obaviti što bolje kako bi se drugim prorjeđivanjem, koje se obavlja kada korijen dosegne debljinu olovke, čupao što manji broj biljaka. Biljke iz drugog prorjeđivanja već imaju narančastu boju korijena i pogodne su za korištenje u kuhinji. Nakon prorjeđivanja obavlja se prihranjivanje, okopavanje i navodnjavanje.

Drugo prorjeđivanje mrkve provodi se uz određen rizik. Budući da se pri prorjeđivanju mrkve, zrakom širi miris mladih, netom izvađenih mrkvica, vjerojatno ćemo privući i mrkvinu muhu. Taj je štetnik vrlo nezgodan jer polaže svoja jaja u korijen koji kasnije ličinkama služi kao dom i hranilište. Svakako, kada ne bi bilo prorjeđivanja, opasnost od ovog štetnika bila bi manja. No organski vrtlari doskočili su i tom problemu pa mrkvu siju u blizini luka koji svojim mirisom odbija mrkvinu muhu. Neki pak vrtlari u gredice mrkve vješaju žute ljepljive ploče koje svojom bojom privlače odrasle muhe.

Puno više informacija vezanih za prorjeđivanje mrkve doznajte od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

Žute ljepljive ploče svojom intenzivnom žutom bojom privlače muhe i druge insekte koji se zalijepe za površinu. Posebno su pogodne za kontrolu pojave štetnika lukove muhe koji se lijepljenjem na ploču pravovremeno uoči. Na taj način se također smanjuje intenzitet napada.

(www.jabuka.tv)