Ne zaboravite prorijediti mrkvu

Prorjeđivanje mrkve jedna je od ključnih mjera uzgoja čime se oslobađa prostor za razvoj i rast biljaka koje se ostavljaju za finalnu proizvodnju. Ovu radnju treba obaviti kada biljka dobije dva stalna lista, a po potrebi se može ponoviti. Preporuka je prorjeđivanje raditi u večernjim satima kako bi se biljke koje su ostale preko noći “oporavile”.

Kod većine proizvođača, posebice hobista, na području Hercegovine, mrkva je u fazi nicanja ili je već formirala prve prave listiće. Većina proizvođača sjetvu mrkve obavlja u nešto gušćem sklopu. Stoga je nakon nicanja obavezno provesti prorjeđivanje mrkve kako bi mogla normalno rasti i formirati kvalitetni zadebljali korijen.

Žute ljepljive ploče – ekološka sredstva za suzbijanje insekata u voćnjaku i povrtnjaku

 

Mrkve se prorjeđuju tako da između pojedinih biljaka u redu ostane tri do pet centimetara razmaka. Kada biljke razviju 2 do 3 prava lista obavlja se prvo prorjeđivanje. Treba ga obaviti što bolje kako bi se drugim prorjeđivanjem, koje se obavlja kada korijen dosegne debljinu olovke, čupao što manji broj biljaka. Biljke iz drugog prorjeđivanja već imaju narančastu boju korijena i pogodne su za korištenje u kuhinji. Nakon prorjeđivanja obavlja se prihranjivanje, okopavanje i navodnjavanje.

Drugo prorjeđivanje mrkve provodi se uz određen rizik

Budući da se pri prorjeđivanju mrkve zrakom širi miris mladih, netom izvađenih mrkvica, vjerojatno ćemo privući i mrkvinu muhu. Taj je štetnik vrlo nezgodan jer polaže svoja jaja u korijen koji kasnije ličinkama služi kao dom i hranilište. Svakako, kada ne bi bilo prorjeđivanja, opasnost od ovog štetnika bila bi manja.
Međutim, organski vrtlari doskočili su i tom problemu pa mrkvu siju u blizini luka koji svojim mirisom odbija mrkvinu muhu . Neki pak vrtlari u gredice mrkve vješaju žute ljepljive ploče, a one svojom bojom privlače odrasle muhe koje se hvataju na ploče.

Puno više informacija vezanih za prorjeđivanje mrkve doznajte od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima ili kontaktirajte Agro Podršku na broj 039-700-000.

GARDENKO – prirodno rješenje protiv zemljišnih štetnika

 

(www.jabuka.tv)