Proizvodnja ranog krumpira na području Hercegovine – Jabuka.tv

Proizvodnja ranog krumpira na području Hercegovine

Proizvodnja ranog krumpira na području Hercegovine ima dugu tradiciju. Naime, Hercegovina zbog svojih klimatskih prilika pruža idealne uvjete za proizvodnju ranog krumpira. Posljednjih nekoliko godina proizvođači ranog krumpira su se opskrbili sustavima za orošavanje tako da su štete svedene na minimum.

Uspješna proizvodnja ranog krumpira uvjetovana je primjenom standardnih agrotehničkih mjera (navodnjavanje, gnojidba organskim i mineralnim gnojivima, zaštita od bolesti i štetnika), a poseban značaj imaju i malčiranje folijom i neposredno pokrivanje biljaka agrotekstilom.

Svakako poseban značaj u proizvodnji ranog krumpira ima pravilan odabir sorte, vrijeme nabavke sadnog materijala te pravilan i kvalitetan postupak naklijavanja gomolja.

Agrico zajedno sa Sjemenarnom, brine da poljoprivrednici u Bosni i Hercegovina mogu birati između velikog broja različitih sorti prikladnih za lokalne uvjete uzgoja i da u procesu proizvodnje dobiju odlične gomolje koji će se kvalitetno skladištiti.

Obzirom da se sadnja gomolja za proizvodnju ranog krumpira obavlja tijekom veljače, vrlo bitno je na vrijeme nabaviti kvalitetan sadni materijal te isti podvrgnuti postupku naklijavanja, koji obično traje 8-10 tjedana.

U proizvodnji ranog krumpira važnu ulogu ima izbor tla. Naime, rani krumpir zahtijeva topla, laka do srednje teška, duboka, plodna tla. Rana proizvodnja se ne preporuča na vlažnim, slabo ocjeditim, hladnim, teškim, glinovitim tlima.

Rani krumpir možemo iskapati u tehnološkoj zrelosti dok je cima još zelena odnosno čim gomolji dosegnu tržišnu veličinu. Pokožica mladih gomolja krumpira je tanka i nježna pa se zato lako skida, a veličina gomolja kreće se od oko 30 do 80 mm. Mladi krumpir se na području Hercegovine počinje „vaditi“ već početkom svibnja mjeseca.

(www.jabuka.tv)