Proizvodnja ranog krumpira na području Hercegovine

Proizvodnja ranog krumpira na području Hercegovine ima dugu tradiciju. Hercegovina, upravo zbog svojih klimatskih prilika pruža idealne uvjete za proizvodnju ranog krumpira.

 

Uspješna proizvodnja ranog krumpira uvjetovana je primjenom standardnih agrotehničkih mjera kao što su navodnjavanje, gnojidba, zaštita od bolesti i štetnika, a poseban značaj ima i malčiranje folijom i neposredno pokrivanje biljaka agrotekstilom.

Svakako poseban značaj u proizvodnji ranog krumpira ima pravilan odabir sorte, vrijeme nabavke sadnog materijala kao i pravilan i kvalitetan postupak naklijavanja gomolja.

Obzirom da se sadnja gomolja za proizvodnju ranog krumpira obavlja tijekom veljače, vrlo bitno je na vrijeme nabaviti kvalitetan sadni materijal te isti podvrgnuti postupku naklijavanja, koji obično traje 8-10 tjedana.

U proizvodnji ranog krumpira važnu ulogu ima i izbor tla. Naime, rani krumpir zahtijeva topla, laka do srednje teška, duboka, plodna tla. Rana proizvodnja se ne preporučuje na vlažnim, slabo ocjeditim, hladnim, teškim i glinovitim tlima.

Agrico zajedno sa Sjemenarnom, brine da poljoprivrednici u Bosni i Hercegovina mogu birati između velikog broja različitih sorti prikladnih za lokalne uvjete uzgoja i da u procesu proizvodnje dobiju odlične gomolje koji će se kvalitetno skladištiti.

 

Rani krumpir možemo iskapati u tehnološkoj zrelosti dok je cima još zelena odnosno čim gomolji dosegnu tržišnu veličinu. Pokožica mladih gomolja krumpira je tanka i nježna pa se zato lako skida, a veličina gomolja se kreće od oko 30 do 80 mm. Mladi krumpir se na području Hercegovine počinje „vaditi“ već početkom mjeseca svibnja.

 

(www.jabuka.tv)