Proizvodnja mladog krumpira

Mladi krumpir predstavlja vrlo značajnu delikatesnu namirnicu odlične kvalitete, koja je sve zastupljenija u ljudskoj prehrani. Gomolje mladog krumpira predstavljaju mladi, još potpuno neformirani i nezreli gomolji, koji su iznimno cijenjeni u prehrani.

Za najraniju berbu mladi krumpir stiže u prvoj dekadi svibnja, kada na tržištu nije velik izbor povrtlarskih kultura. Proizvodnju mladog krumpira prati visoka profitabilnost kao i veliki agrotehnički značaj jer se rano uklanja s njive, nakon čega se mogu uzgajati i druge povrtlarske vrste (rajčica, kupusnjače, kornišoni, kukuruz šećerac, itd.). Time se doprinosi boljem iskorištavanju tla.

Za proizvodnju mladoga krumpira uglavnom se koriste vrlo rane i rane sorte kratke vegetacije. Obvezno je naklijavanje gomolja da se ostvari što manji broj klica jer se tako dobije samo jedna glavna stabljika koja ima najveći potencijal da zametne što više gomolja, što naravno ovisi i o sortimentu. Zaklijan krumpir prije dođe u tehnološku zrelost za iskapanje mladih krumpira.

GROWTH

Mladi se krumpir vadi u tehnološkoj zrelosti dok je cima još zelena odnosno čim gomolji dosegnu tržišnu veličinu. Pokožica mu je tanka i nježna pa se zato lako skida, a veličina gomolja kreće se od oko 30 do 80 mm.

Sorte za proizvodnju mladog krumpira

Od sorti koje se najčešće koriste za proizvodnju mladog krumpira, najveći značaj ima Artemis od žutih te Evolution od crvenih sorti. Osim njih, koriste se još sorte: Arizona, Constance, Faluka, Esmee i dr.

AGRICO

(www.jabuka.tv)