Produžen pritvor optuženom za ubojstvo u Kočerinu

Produžen je pritvor za još dva mjeseca T.K. optuženom za ubojstvo u Kočerinu kod Širokoga Brijega, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Tužiteljstva ŽZH.

Vršeći kontrolu pritvora po službenoj dužnosti Županijski sud u Širokom Brijegu produžio je pritvor optuženom T.K. 5. rujna 2022. godine za još dva mjeseca ili do nove odluke suda, zbog postojanja osnovane sumnje da je u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo ubojstva u stjecaju s protupravnim djelom nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i protupravno djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Postupajući po službenoj dužnosti i uvidom u provedene dokaze vijeće Županijskog suda u Širokom Brijegu utvrdilo je da i dalje postoji osnovana sumnja da je optuženi u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo Ubojstvo iz čl. 166. st. 1. KZ FBiH, u stjecaju sa protupravnim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 1. KZ FBiH i protupravno djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz čl. 239. st. 3. KZ FBiH, sve u vezi sa čl. 54. KZ FBiH kao opći uvjet za produljenje pritvora, te da postoje i posebni razlozi za produljenje pritvora i to postojanje opasnosti od bijega, osnovna bojazan da će ometati istragu, počinjenje posebno teškog protupravnog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, kao i zbog tog što bi puštanje na slobodu optuženog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Optužnicom se tereti da je 4. travnja 2022. godine u mjestu Kočerin, Široki Brijeg u svojoj obiteljskoj kući u neubrojivom stanju upotrebom vatrenog oružja usmrtio Z.B., neovlašteno držao streljivo čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, te neovlašteno posjedovao opojnu drogu, koje streljivo i opojna droga su prilikom vršenja očevida dana 5. travnja 2022. godine izuzeti od strane ovlaštenih službenih osoba PU Široki Brijeg, te je u optužnici predloženo izricanje sigurnosne mjere trajnog oduzimanja predmetnog streljiva i droge, kao i utvrđivanje neubrojivosti osumnjičenika od strane nadležnog suda i određivanje prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu.

Pored navedenog optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je prethodno istom određen dana 7. travnja 2022. godine, a potom i produljen rješenjima Županijskog suda Široki Brijeg.

Protiv ovog Rješenja suda može se izjaviti žalba u zakonom propisanom roku Vrhovnom sudu F BiH. Žalba ne zadržava izvršenje ovog Rješenja.

Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv)