ProCredit i Comtrade edukacije: Više od 500 sudionika na Sunčanoj strani znanja

U Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci su, od 20. do 23. veljače 2023., održane besplatne edukacije Sunčana strana znanja, koje su organizirali ProCredit Bank i Comtrade Distribution, kao agilni i aktivni partneri gospodarstva i sudionici u procesu energetske transformacije u Bosni i Hercegovini.

Na edukacijskim sesijama stručnjaci iz različitih oblasti su predstavnicima kompanija i fizičkim osobama, zainteresiranim za ove procese, osigurali relevantne informacije i prezentacije o stanju i zahtjevima tržišta danas, kada je energetska transformacija već počela. Instalateri i monteri solarnih elektrana, kojima su ove edukacije bile namijenjene, su dobili konkretne tehničke informacije o načinima montaže.

Ovo je vrijeme gotovo neograničenih tržišnih mogućnosti kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, kaže Alen Hodžić, generalni direktor tvrtke NRG d.o.o. Sarajevo koja kao partner ProCredit Bank aktivno sudjeluje u razvoju projekata zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, kao jedan od lidera u implementaciji i izgradnji solarnih fotonaponskih sustava.

Primjerice, već danas na tržištu postoji ozbiljan deficit elektro inženjera i montera solarnih elektrana, te ukoliko ste zainteresirani za takav posao, onda je ovo najbolji trenutak da s njim i počnete, rekao je Hodžić, dodavši da je upravo Sunčana strana znanja odlična prilika za susrete i razmjenu informacija i iskustava o solarnim elektranama, njihovoj instalaciji i načinu financiranja.

Hodžić je naglasio i odličnu suradnju s ProCredit Bank, s kojom je NRG d.o.o. samo u prošloj godini realizirao projekte iz ove oblasti u vrijednosti od preko 5 milijuna KM.

S ovim se slaže i Ines Amitović, direktorica odjela za održivi razvoj i komunikacije u ProCredit Bank.

Mi u ProCredit banci smo u dnevnom, izravnom kontaktu s gospodarstvenicima i potpuno smo svjesni da se upravo događa ekspanzija u segmentu investicija u obnovljive izvore energije. Da bismo pomogli pravilnom usmjeravanju energije i znanja, nastojat ćemo i u budućnosti spajati stručnjake s investitorima i izvođačima radova. Vjerujemo da su informirane odluke u pravilu i najispravnije i da će donijeti najbolje rezultate, rekla je Amitović.

Edin Karačić, produkt menadžer u Comtrade Distribution, je naglasio da je cilj prezentacije bio potaknuti što više kompanija da započnu s izgradnjom svojih prvih solarnih sustava za domaćinstva i manje komercijalne sustave.

Čast nam je i zadovoljstvo da smo mogli podijeliti naša iskustva i znanja vezano za solarne sustave, kazao je Karačić.

Prateći kretanja na tržištu i zahtjeve gospodarstvenika, ProCredit Bank će u idućem razdoblju organizirati konferenciju na kojoj će biti objašnjene nove regulative obuhvaćene Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, čije se izglasavanje tek očekuje, ali i gdje će biti predstavljeni trendovi i fluktuacije na tržištu energenata.

Zainteresirani za energetsku transformaciju, financiranje solarnih elektrana i vezane aktivnosti, više informacija mogu dobiti putem maila ili telefonom, pozivom na broj 033 250 950.

*Sponzorirani članak