Priprema travnjaka za zimu – Jabuka.tv

Priprema travnjaka za zimu

Svima nama je poznato kako se dolaskom hladnijih dana intenzitet radova na travnjacima bitno umanjuje. Ali, ipak treba znati, kako je travnjak nužno adekvatno pripremiti za zimu kako bi dočekao proljeće u što boljem stanju.

Početkom studenog travnjak je nužno posljednji put pokositi, te prije samog ulaska u zimski period, nakon posljednje košnje i prihraniti namjenskim gnojivima za travu. Gnojidba u ovom periodu je bitna iz razloga što utječe na učvršćivanje vlati trave, koje su onda otpornije na hladnoću, te se primjenom gnojiva za travu utječe i na stvaranje akumulacijske energije za bolji i uspješniji rast tijekom proljeća.

Bitno je i napomenuti kako tijekom jeseni i zime nipošto ne smijemo koristiti dušična gnojiva tipa KAN-a, Ure-e i slično, jer na taj način uvjetujemo pojavu gljivičnih oboljenja, koja, kad je temperatura između 0 i 10 stupnjeva C, dovode do nastanka svojevrsnih mrlja na travnjaku promjera čak i od pola metra.

Posebno je važno tijekom jeseni obaviti prozračivanje travnjaka kako bi se izbjegao zimski razvoj mahovine i gljivica. Za ovu namjenu je najbolje koristiti namjenske sandale za prozračivanje, koje omogućuju temeljito, dubinsko provjetravanje travnjaka.

Bilo da se radi o opalom lišću, pokošenoj travi ili smeću – STIHL puhači bez napora će očistiti sve površine, staze i cvjetnjake na vašem posjedu. Jednostavni su za rukovanje i uvjerljivog učinka puhanja. Potražite u najbližem Agrocentru Sjemenarne!

Sve ostale informacije vezane za pripremu travnjaka za zimu doznajte od naših agronoma.

(www.jabuka.tv)