Primjena hormona kod ožiljavanja reznica

Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan s obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate i veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju. Ovako razmnožene biljke su po svojim karakteristikama identične biljci iz koje su nastali.

Razlikujemo tri vrste reznica: zelene, kojima biljke možemo razmnožavati do sredine ljeta, poludrvenaste koje se uzimaju do jeseni, i drvenaste, kojima se razmnožava većina listopadnih vrsta, a uzimaju se od jeseni, nakon opadanja lišća.

Brojne su vrste zimzelenih grmova koje se od sredine ljeta na jednostavan način mogu razmnožiti reznicama. Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnog grmlja.

Kako i na koji način se obavlja razmnožavanje reznicama?

S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 – 15 cm. Rez neka bude ispod koljenca, zadebljanog mjesta na izboju. S ubranih reznica uklonite sve listove s donjeg dijela, a kod bujnih vrsta gornje listove skratite napola. Listove nemojte trgati, već ih odrežite oštrim nožem, što bliže stabljici.

Za ožiljavanje reznica preporučamo primjenu hormona koji u svom sastavu sadrži, humus, ekstrakt algi i fitoformonalne tvari

Ukorijenjivanje reznica obavlja se najčešće u lončićima koji se prethodno napune supstratom. Da bi se poboljšala kvaliteta ožiljavanja reznica, primjenjuje se različite fitohormonalne tvari koje stimuliraju stvaranje sitnih korijenčića.

Donji dio reznica umočite u praškasti hormon za ukorjenjivanje. Za ožiljavanje reznica preporučamo primjenu hormona koji u svom sastavu sadrži, humus, ekstrakt algi i fitoformonalne tvari.

Štapićem načinite rupicu u supstratu za ožiljavanje i u nju stavite reznicu čiji je donji kraj namočen u hormon. Lagano pritisnite supstrat oko reznice. Reznice dobro zalijte. Lončiće s reznicama pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom ili folijom koja će čuvati stalnu zračnu vlagu.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.