Primjena hormona za ožiljavanje reznica

Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate te veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju. Tako razmnožene biljke su po svojim značajkama identične biljci iz koje su nastale.

Reznice koje se koriste za ožiljavanje dijele se u tri skupine: zelene – kojima se biljke razmnožavaju do sredine ljeta, poludrvenaste – koje se uzimaju do jeseni, i drvenaste – kojima se razmnožava većina listopadnih vrsta, a uzimaju se od kraja jeseni, nakon opadanja lišća.

Razmnožavanje reznicama samo je jedan način vegetativnog razmnožavanja kojim se razmnožava najveći broj biljnih vrsta. Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnoga grmlja.

Saznaj više…

Kako i na koji način se obavlja razmnožavanje reznicama?

U praksi se najviše koriste zrele reznice koje se uzimaju tijekom mirovanja vegetacije.

S odabrane biljke u rano jutro potrebno je odrezati nekoliko reznica dužine 10 cm do 15 cm. Rez treba biti ispod koljenca, zadebljanog mjesta na izboju.

Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist, pa je za uzimanje potreban oštar nož ili škare. Tupe škare gnječe tkivo reznice, čime se otežava ukorjenjivanje i sama reznica je podložna napadu bolesti.

Reznice odmah po uzimanju treba posaditi, no, ako ih treba prevoziti ili čuvati do vremena ukorjenjivanja, moraju se umotati u vlažnu krpu i ostaviti u plastičnu vrećicu u hladnjaku. S odabranih reznica potrebno je ukloniti sve listove s donjeg dijela, a kod bujnih vrsta gornje listove skratiti na pola. Listovi se ne trgaju s reznice, već se odrežu oštrim nožem, što bliže stabljici.

Ukorjenjivanje reznica obavlja se najčešće u lončićima koji se prethodno napune supstratom (Hawita). Na tržištu se nalaze posebne mješavine supstrata za ukorjenjivanje, a možete ih pripremiti i sami.

Dovoljno je pomiješati jednake dijelove treseta i perlita, a ako ne možete nabaviti perlit, zamijenite ga pijeskom. Kako bi se poboljšala kvaliteta ožiljavanja reznica, primjenjuju se različite fitohormonalne tvari koje stimuliraju razvoja kalusa u bazalnim zonama te stvaranje sitnih korijenčića

Postupak s reznicama

Donji dio reznica umočite u praškasti hormon za ukorjenjivanje. Danas na tržištu ima veći broj hormona, a značajni uspjesi postignuti su korištenjem sintetičkih fitohormonalnih tvari kao što su: IBA (indol – buterne kiseline) i NAA (alfa – naftil octena kiseline).

Za ožiljavanje reznica preporučamo primjenu hormona za ožiljavanje pod nazivom Radicifo P koji u svom sastavu sadrži, humus, ekstrakt algi i fitoformonalnu tvar NAA.

Radicifo P

Štapićem načinite rupicu u supstratu za ožiljavanje i u nju stavite reznicu čiji je donji kraj namočen u hormon. Lagano pritisnite supstrat oko reznice. Reznice dobro zalijte. Koristite prskalicu kako biste dobili finu vodenu maglicu, jer jači mlaz vode može pomaknuti reznice.

Ako nemate posebni plastenik za ukorjenjivanje, lončiće s reznicama pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom ili folijom koja će čuvati stalnu zračnu vlagu. Kasnije, vrećicu ili foliju povremeno skinite kako biste prozračili reznice. Na taj način spriječit ćete njihovo truljenje. Kako ukorjenjivanje bude napredovalo, a to je vidljivo po rastu mladih listića, vrećicu ili foliju potpuno uklonite kako bi se biljčice polako privikavale na izvanjske uvjete.

Puno više informacija o razmnožavanju različitih biljnih vrsta ožiljenim reznicama doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

(www.jabuka.tv)

Potražite u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu