Prepravljanje ocjena u Posušju: 21 profesor prijavio ravnatelja, inspektoricu i ministricu

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu zaprimilo je dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske godine 2016./17., potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Županijskoga tužiteljstva ŽZH.

Dana 22. rujna 2017. godine PU Posušje prijavljen je v. d. ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Posušje A. J., zbog kaznenoga djela zlouporabe položaja ili ovlasti. Druga kaznena prijava podnesena je dana 29. rujna 2017. godine od strane 21 profesora Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Putem punomoćnika profesori su Županijskom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v. d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje A. J., županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH N. Đ. i ministrice toga ministarstva R. M., izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskoga tužiteljstva ŽZH.

Ministrica, inspektorica i v.d. ravnatelj prijavljeni su zbog kaznenoga djela zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnoga rada u službi i krivotvorenja službene isprave.

S obzirom na to da istraga još uvijek nije formalno otvorena, istraga nije niti mogla stati. Trenutno se provjeravaju navodi iz kaznenih prijava, što može dovesti do donošenja odluke o neprovođenju istrage ili do otvaranja istrage. Zasigurno će se poduzeti sve radnje u pravcu provjeravanja svih navoda iz kaznenih prijava.

S tim u vezi, u Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih 21. Pored toga, prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija, ukoliko dođe do otvaranja istrage, služit će kao dokazi u kaznenom postupku, dodao je Aničić za naš portal.

Županijsko tužiteljstvo neće stati s prikupljanjem dokaza sve dok se ne provjere svi navodi iz kaznene prijave, ali do najsitnijih detalja. Nakon toga će se moći donijeti odluka o neprovođenju istrage ili odluka o otvaranju istrage.

(www.jabuka.tv)