Preminuo predsjednik Europskog parlamenta

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (66) preminuo je poslije ponoći u Italiji, potvrdio je njegov glasnogovornik Roberto Cuillo putem Twittera.

U ponedjeljak je priopćeno da je Sassoli u bolnici od 26. prosinca zbog ozbiljnih komplikacija s imunitetom, a sat i 15 minuta nakon ponoći je preminuo u istoj bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran. Talijanski političar se liječio u francuskoj bolnici u prosincu zbog upale pluća, javlja Reuters.

Obavljao je funckiju predsjednika Europskog parlamenta od 2019. godine, a mandat mu je završavao ovog mjeseca te se novi nije očekivao.

Zbog bolesti nije mogao raditi u Strasbourgu u proteklih nekoliko tjedana, a propustio je i godišnju konferenciju Europske komisije održanu u rujnu.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u lipnju prošle godine je pozvao da se dopusti državama zapadnog Balkana ulazak u Europsku uniju, nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Europi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent, govorio je Sassoli, prenosi Klix.ba.

Sve vrijeme svog mandata zagovarao je proširenje EU na države Balkana koje imaju aspiracije postati članice.

(www.jabuka.tv)