Preminuo poznati bh. novinar

Salih Brkić, doajen bh. novinarstva preminuo je u Tuzli u 75. godini.

Teško je nabrojati sva priznanja, uspjehe, zadatke… koje je Salih Brkić ostvario u svojoj plodonosnoj novinarskoj karijeri, ali će ostati upamćen po svojoj ustrajnosti i novinarskom kredu da perom, mikrofonom i kamerom bilježi životne priče običnih ljudi.

Salih Brkić rođen je 1948. godine u Mostaru. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Stocu. U Tuzli je stekao zvanje inženjera tehnologije. Uz rad je završio i Novinarsku školu u Beogradu. Od 1975. godine profesionalno se bavio novinarstvom, najprije u Radio Banovići, potom u Radio Sarajevu, a zatim u TV Sarajevo.

Tijekom rata u BiH Salih Brkić bio je ratni reporter RTV BiH. Do odlaska u mirovinu radio je na Federalnoj televiziji.

I poslije odlaska u mirovinu Salih Brkić je nastavio raditi novinarski posao, gotovo sve do posljednjeg dana svoga života.

U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri, između ostalog, intervjuirao je kraljeve i predsjednike država, te izvještavao iz brojnih stranih zemalja i sa skoro svih ratišta u Podrinju i sjeveroistočnoj Bosni.

Autor je brojnih dokumentarnih filmova o posljedicama genocida i agresije u sjeveroistočnoj BiH. Za svoj novinarski angažman dobio je veliki broj domaćih međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalog Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, Medalje zasluga za narod, Medalje rada, Ordena žrtve Islamske Republike Pakistan.

Uz Saliha Brkića odrastale su brojne generacije novinara, a njegov prepoznatljiv novinarski stil ostat će, kao i on, zauvijek upamćeni.

Vrijeme i mjesto dženaze i ukopa Saliha Brkića bit će naknadno određeni.

(Fena)