Preminuo Nikola Grabovac – Jabuka.tv

Preminuo Nikola Grabovac

U četvrtak je u 77. godini preminuo dr. Nikola Grabovac, član prvog poslijeratnog saziva Vijeća ministara BiH i potpredsjednik vlade FBiH, koji je značajne dužnosti obnašao u institucijama bivše državne zajednice, a bio je poznat po kritici kapitalizma.

Kako su danas izvijestili lokalni mediji, Grabovac je preminuo jučer u Sarajevu. Kao predstavnik HDZ-a BiH nakon rata u BiH bio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u prvom sazivu Vijeća ministara BiH.

U sazivu vlade Federacije BiH od 2000. godine je kao predstavnik Nove hrvatske inicijative (NHI), stranke nastale raskolom HDZ-a BiH, bio potpredsjednik i ministar financija. Smijenio ga je 2002. s te pozicije zbog navodnog nezakonitog rada tadašnji Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown.

Smijenjen je zbog, kako su objasnili u službenoj odluci iz Ureda visokog predstavnika (OHR), afere s kompanijom AM Šped. Grabovac je potpisao rješenje o isplati 1,7 milijuna maraka carinskog depozita kompaniji čije je poslovanje bilo predmet istrage Financijske policije Federacije BiH.

Grabovac je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. gdje je i doktorirao 1988. godine.

U bivšoj zajednici bio je predsjednik Gospodarske komore Jugoslavije te je vodio više kompanija. Predavao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu te nizu drugih visokoobrazovnih škola.

Napisao je više stručnih radova i knjiga, a među najpoznatijim je “Pad kapitalizma i početak filantropizma”, u kojoj je sažeo svoje kritike prema kapitalizmu.

Grabovac je smatrao kako je kapitalizam društveni sustav koji je dosegnuo vrhunac i kritizirao ga je jer je smatrao da koristi nehumana i neljudska sredstva kako bi produžio opstanak.

Čak je smatrao da je kapitalizam svijet doveo na ivicu propasti u Prvom i Drugom svjetskom ratu te da stoji iza neokolonijalizma, izrabljivanja radnika i poticanja ratova, terorizma i kriminala. Smatrao je i da je u svijetu potrebno uvesti filantropizam kao društveni sustav koji će potaknuti jednakost u društvu.

(Hina)