Preminuo nadbiskup i Nobelovac Desmond Tutu

Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i ugledni veteran borbe protiv apartheida u Južnoj Africi, umro je u dobi od 90 godina, objavio je u nedjelju južnoafrički predsjednik.

Smrt nadbiskupa u miru Desmonda Tutua još je jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku, rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa.

Godine 1984. Tutu je dobio Nobelovu nagradu za mir za svoj nenasilni otpor apartheidu. Desetljeće kasnije svjedočio je kraju bjelačke vladavine dok je predsjedao Povjerenstvom za istinu i pomirbu uspostavljenom kako bi se razotkrili i objavili zločini počinjeni tijekom tog mračnog razdoblja.

Tutua su i bijeli i crni Južnoafrikanci smatrali savješću nacije, što je trajan dokaz njegove vjere i duha pomirbe u podijeljenoj zemlji.

Krajem devedesetih dijagnosticiran mu je rak prostate, a posljednjih godina nekoliko je puta hospitaliziran kako bi se oporavljao od infekcija povezanih s postupkom liječenja raka.

(www.jabuka.tv | Foto: Rodger Bosch/AFP)