Preminula je Ankica Lepej

Preminula je jedna od prvih hrvatskih zviždačica, Ankica Lepej, koja je 1998. otkrila novac koji Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Lepej je bila zaražena koronavirusom.

Vijest je na Facebooku objavila Sanja Sarnavka.

Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga, napisala je Sarnavka na Facebooku.

Podsjetimo, jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik Republike Hrvatske nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica. Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu.

Ankice Lepej ubrzo je ostala bez posla u Zagrebačkoj banci, a pokrenut je kazneni postupak protiv nje.

Lepej je kasnije napisala i knjigu o onome što je preživjela, pod naslovom “Istina – savjest iznad bankarske tajne”.

(www.jabuka.tv | Foto: Patrik Macek/Pixsell )