Pravilnim odabirom kalibraže gomolja do sigurnog uroda krumpira – Jabuka.tv

Pravilnim odabirom kalibraže gomolja do sigurnog uroda krumpira

Dobra kvaliteta sjemena za sadnju krumpira uvjet je za dobivanje zdravih i jakih biljaka koje će dati visok urod dobre kvalitete. Kvaliteta sadnog materijala krumpira određena je fiziološkom zrelošću, zdravstvenim stanjem i krupnoćom gomolja – jednim od najvažnijih čimbenika.

Danas se kod sjemenskog krumpira koristi nekoliko osnovnih kalibraža i to: 28/35 (najmanja kalibraža koja je dozvoljena u prometu), 35/55 i 55/60. Gomolji kalibraže 28/35 predstavljaju najkvalitetniji sadni materijal i daju u prosjeku dvije klice. Za površinu od jednog duluma, pri sadnji ove kalibraže potrebno je 150kg sjemenskog krumpira, dok je za istu površinu potrebno 200kg sjemenskog krumpira kalibraže 35/55, odnosno 300kg kalibraže 55/60.

Mnogi proizvođači kupuju sjemenski krumpir većih kalibraža radi početne uštede. Međutim, takvi gomolji nakon naklijavanja se režu i uvijek prilikom sadnje, odnosno nicanja, postoji mogućnost praznih mjesta, kada pojedine klice ne krenu. Osim toga, struka kao i proizvođači sjemenskog krumpira nikad ne preporučuju rezidbu jer je velika mogućnost za prenošenje virusa i gljivičnih oboljenja koje mogu rezultirati propadanjem gomolja.

Donosimo vam nekoliko sorti krumpira koje možete pronaći u navedenim kalibražama:

RUDOLPH je srednje kasna sorta krumpira s crvenom pokožicom gomolja. Jedna je od najatraktivnijih sorti crvene pokožice gomolja. Poznata je po izuzetno visokom urodu i odličnoj kvaliteti gomolja. Sorta je namijenjena za široku upotrebu za domaćinstva i posebno zanimljiva za zimnicu zbog dobrog skladištenja i odličnih kulinarskih osobina gomolja. Sorta je dobre otpornosti na najvažnije uzročnike bolesti i štetnike. Dobro podnosi temperaturni stres.

FALUKA je rana do srednje rana sorta s ujednačenim i krupnim gomoljima te srednje bujnom stabljikom. Karakteristična je po dobroj toleranciji na ekstremne temperature, višak i nedostatak vlage. Gomolji, kod ove sorte, su žućkasto bijele pokožice s mesom krem boje. Oblik gomolja je ovalan, plitkih okaca i mekane pokožice. Sorta Faluka je prikladna za svježu upotrebu

CONSTANCE je srednje rana sorta krumpira. Sorta je prvenstveno namijenjena proizvođačima koji krumpir uzgajaju za osobne potrebe i maksimalno žele uživati u iznimnim kulinarskim osobinama krumpira, ali i za proizvođače koji koriste kalibratore. Gomolji su okrugli do ovalni, žućkaste pokožice, a meso je svijetlo žuto. Sorta Constance pripada AB kuharskom tipu sorti krumpira što znači da se gomolji mogu pržiti, peći ili pripremati na salatu.

Za sve ostale informacije vezane za pravilan odabir kalibraže i sortimenta sjemenskog krumpira potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)