Koju sortu krumpira saditi za zimnicu?

Za skladištenje se preporučuje koristiti gomolje krumpira kasnijih sorti koje imaju dulju dormantnost, tj. kasnije tjeraju klice i dobro se čuvaju tijekom zime. To je vrlo bitno jer više nema pripravaka kojima su se „prašili“ krumpiri, čime se sprječavalo klijanje merkantilnog krumpira u skladištima. Trenutno najbolje sorte krumpira koje uzgajamo za zimnicu su Prince i Rudolph.

Kako bi se smanjili gubici koji nastaju čuvanjem gomolja u skladištima, izbor sorte je jedan od najvažnijih čimbenika, te svakako adekvatan i kvalitetan skladišni prostor. Za dulje skladištenje preporučuje se birati kasne sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari.

Kupovinom bilo kojeg STIHL uređaja u Sjemenarna agrocentrima, članovi Kluba Green Garden dobivaju GRGA bon za popust od -12 % na iznos sljedeće kupovine.

 

Sorta Princ je jedna od najboljih sorti koja se može najdulje čuvati bez kretanja klica. Ova sorta je i u Europskom katalogu sorti sjemenskog krumpira ocijenjena najvećom ocjenom kad je u pitanju dormantnost, odnosno mogućnost duljeg čuvanja. Osim ove sorte, dobra sorta za skladištenje je Rudolf.

 

RUDOLPH

RUDOLPH je srednje kasna sorta i jedna je od najatraktivnijih sorti krumpira sa crvenom pokožicom gomolja. Poznata je po izuzetno visokom urodu i odličnoj kvaliteti gomolja. Sorta je namijenjena za široku upotrebu za domaćinstva i posebno interesantna za zimnicu zbog dobrog skladištenja i odličnih kulinarskih osobina gomolja.

Jedna je od najraširenijih „crvenih sorti“, odlično prihvaćena od poljoprivrednih proizvođača ali i hobista. Gomolji su pravilnog oblika, krupni i vrlo ujednačeni. Sorta je dobre otpornosti na najvažnije uzročnike bolesti i štetnike te dobro podnosi temperaturni stres.

PRINCE je nova sorta krumpira koja treba da zamijeni sortu Kennebec. Pripada skupini srednje kasnih sorti krumpira. Gomolji su izrazito lijepog, ovalnog oblika. Pokožica gomolja je svijetložute boje dok je meso izrazito bijelo.

PRINCE

Po kulinarskim osobinama sorta pripada Tipu B što znači da su gomolji izuzetno kvalitetni i mogu se koristiti za različite namjene, ali se najčešće koriste za pomfrit.


Glavna karakteristika sorte je izuzetno duga dormantnost tj. sposobnost duljeg čuvanja u skladištu. Naime, ovo je trenutno jedina sorta krumpira koja se može čuvati bez ikakvih tretmana (dulji period bez tjeranja klice). Obzirom da na tržištu nema pripravaka kojim se sprječava klijanje gomolja, izbor sorte prilikom sadnje biti će od presudne važnosti za čuvanje krumpira u skladištu.

Zbog svega ovoga savjetujemo proizvođačima koji su sadili jednu sortu i koristili je cijelu godinu, da sada posade 2-3 sorte u čijim gomoljima će uživati tijekom cijele godine. Danas se na tržištu nude mala, tzv. hobistička pakiranja sjemenskog krumpira (5 kg), tako da svi mogu birati ono što žele.

Puno više informacija o izboru sorti za skladištenje i njihovim karakteristikama te agrotehničkim mjerama koje se provode tijekom vegetacije, doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj  063/700-700.

(www.jabuka.tv)

Više o dostupnim sortama sjemenskog krumpira pročitajte klikom na fotografiju…