Poželjeli ste se salate u vrtu?

Iako ćemo još neko vrijeme uživati u plodovima rajčice, paprike i krastavaca, vjerujemo kako su se mnogi poželjeli ubrati salatu u vrtu. Sada je pravo vrijeme da ju posijete ili posadite presadnice salata

Jesenska sjetva i sadnja otpornijeg povrća 

Salata ne voli vrućinu pa će joj odgovarati najavljeni pad temperature. Sjeme salate niče na temperaturama iznad 15ºC, a iznikne za 2-4 dana. Za 45-55 dana (što ovisi o sorti) salata dostiže svoj maksimum rasta.

Salata voli humusno, rastresito tlo koje dobro zadržava vlagu. Površina na kojoj će se saditi obrađuje se do dubine 20-25 cm, uz dodavanje kokošjeg peletiranog gnojiva BIOHUMUS. Salata se može sijati direktno u redove, u jarčiće dubine 1-2 centimetra, sa razmakom među redovima od 30 cm. Kako biljke niču, provodi se prorjeđivanje u nekoliko navrata i to sve dok se ne postigne razmak među biljkama od oko 20-25 cm unutar reda. Prorijeđene biljčice se mogu iskoristiti za sadnju na neku drugu gredicu ili se mladi listovi mogu konzumirati.

Rujan – vrijeme za berbu 

Salatu je najbolje sijati ili saditi u razmacima od nekoliko dana, kako ne bi sve količine prispjele u isto vrijeme.

Tijekom uzgoja nasad je potrebno održavati vlažnim, jer je salata iznimno osjetljiva na nedostatak vode. Bolje ju je zalijevati rjeđe većim količinama vode, nego blago orositi svakodnevno. Preporučljivo je salatu zalijevati za oblačna vremena ili u večernjim satima, kako kapljice vode ne bi izazvale opržotine po listovima.

Deklarirane presadnice salate putarice, kristalke i iceberga, kao i sjeme potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemnarne.

(www.jabuka.tv)