Povratak legende – Renault Alpine is back!

Kombinirajući bezvremenske principe kompaktnosti, lake gradnje i agilnosti, Renault je oživio legendarni coupe dvosjed Alpine A110. Povratak modela Alpine u segment sportskih vozila napravljen je isključivo s ciljem užitka u vožnji!

Godinu nakon prezentacije konceptog modela Alpine Vision, Renault je u Ženevi predstavio produkcijsku verziju novog modela Alpine A110. Aluminijska platforma, kruta i lagana struktura te proces točkastog varenja, omogućili su kreiranje ultra laganog sportaša, čija masa iznosi svega 1.080 kg. Kompaktna veličina (4.178 mm dužina, 1.798 mm širina i 1.252 mm visina), optimizirana distribucija mase (44% sprijeda / 56% straga) i nisko središte gravitacije orijentirani su ka agilnosti, posebno na planinskim cestama koji su i proslavili Alpine 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka. Masa automobila je koncentrirana oko srednjeg dijela, sa spremnikom za gorivo iza prednje i motorom ispred zadnje osovine, omogućujući vozaču da se sjedini s automobilom.

Novi Alpine A110 pogoni četverocilindarski 1.8-litreni turbo punjeni agregat snage 252 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm. Renault Sport odjel je prilagodio agregat sa specifičnim usisnicima za zrak, turbopunjačem, ispušnim sustavom i zavodljivim zvukom. Specifični omjer snage i težine od 4,3 KS/kg omogućava ubrzanje do 100 km/h za samo 4,5 sekunde. Snaga i moment se prenose preko 7-stupanjskog DCT spojke s mokrim koritom, a vozaču su na raspolaganju tri postavke: Normal, Sport i Track.

Aerodinamika novog A110 Alpine inspirirana je trkačkim svijetom i satima testiranja u zračnom tunelu. Ravna podnica, fluidne linije karoserije i funkcionalni difuzor ispod stražnjeg odbojnika rezultirali su niskim otporom i osjetnim downforceom. Stoga, A110 uz jedan od najnižih koeficijenata otpora zraka (Cx 0,32) olako stiže do elektronski limitirane maksimalne brzine na 250 km/h.

Povratak modela A110 praćen je modernim dizajnerskim jezikom, ali i prepoznatljivošću modela Alpine. Na prednjoj strani preovladavaju četiri neovisna LED dnevna svjetla i fino ispeglani poklopac motora, koji jasno slijede DNA izvornog modela. Bočni profil pokazuje dizajnersku nadmoć uskog stila orijentiranog ka tehnologiji i aerodinamici, ”X” grafika stražnjih svjetala doprinosi dinamičnosti, dok mini bočni prozori podsjećaju na ”original” iz prošlog stoljeća. Unutra je A110 uređen minimalistički, a ležerni dizajn spaja ugodnu dobrodošlicu s udobnim položajem za vožnju. Vrhunski materijali granulirane kože sa strukturama od aluminija i karbonskih vlakana obećavaju jedinstveno vozačko iskustvo vožnje.

U razvoju modela Alpine inženjeri su identificirali najbolje dobavljače pojedinih komponenti kako bi se osigurale najbolje performanse. Brembo je razvio aluminijske kočione čeljusti. Stražnji kočioni sustav, specifičan kod modela Alpine, ima integriranu parking kočnicu kao svjetski novitet s redukcijom mase od čak 2,5 kg. Otto Fuchs se pobrinuo za 18-inčne alu felge ”otvorenog” i suvremenog dizajna s dodatnom uštedom na njihovoj masi. Sabelt je razvio jednodijelna školjkasta sjedišta bez kompromisa na udobnost, a svako teži tek 13,1 kg.

Rezervacije za novi A110 Alpine otvorene su u prosincu 2016. godine putem namjenske Alpine mobilne aplikacije, a prvi primjerci od limitiranih 1.955 automobila (u znak na godinu kada je Jean Redele lansirao Alpine) rezervirani su u rekordnih pet dana. Novi Alpine A110 će se proizvoditi u povijesnoj tvornici Dieppe, koja je za Alpine ujedno i duhovi dom, a prve isporuke startaju krajem tekuće godine.

(www.jabuka.tv)