Policija objavila detalje akcije i fotografije ukradenih predmeta iz Posušja i Gruda – Jabuka.tv

Policija objavila detalje akcije i fotografije ukradenih predmeta iz Posušja i Gruda

Uprava policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke objavila je detalje akcije kojima su uhićeni lopovi koji su pljačkali kuće na području ove županije.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH, u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanske županije, rasvijetlili su 13 teških kaznenih djela počinjenih u prethodnih nekoliko tjedana na širem području općine Posušje i Grude. Ovim kaznenim djelima građanima je pričinjena velika materijalna šteta, a veliki dio otuđenog novca i drugih vrijednih predmeta je pronađen i biti će vraćeni vlasnicima kada se za to steknu zakonom propisani uvjeti.

27. listopada 2020. godine tijekom noći, nepoznati počinitelji provalili su u ukupno šest butika i ugostiteljskih objekata u Posušju te su iz istih otuđili određen iznos novca.

U razdoblju od 4. studenog do 5. prosinca provaljeno je u sedam obiteljskih kuća, od kojih je šest sa područja Posušja i jedna iz Gruda, iz kojih je otuđena velika svota novca kao i veća količina nakita i ručnih satova velike vrijednosti. O drskosti i bezobzirnosti počinitelja najbolje svjedoči podatak da su neke provale izvršene u ranim večernjim satima, u vrijeme dok su se ukućani nalazili u kućama.

U cilju rasvjetljavanja ovih kaznenih djela Sektor kriminalističke policije MUP-a ŽZH zaveo je akciju u kojoj su bili uključeni i policijski službenici PU Posušje, PU Grude i Sektor uniformirane policije ŽZH, a tijekom koje je ostvarena krajnje profesionalna suradnja s MUP-om Srednjobosanskog kantona.

U Bosni pali lopovi koji su pljačkali kuće po zapadnoj Hercegovini

Nakon što su policijski službenici došli do saznanja o mogućim počiniteljima, koji imaju prebivalište na području Srednjobosansku županije, uz suglasnost postupajućeg tužitelja, od nadležnog Suda zatražena je i dobivena Naredba za pretrage obiteljskih kuća, okućnica, pratećih objekata i vozila koji isti koriste.

10. prosinca 2020. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH, zajedno s kriminalističkom policijom MUP-a SBŽ i uz asistenciju Specijalne policije MUP-a SBŽ, izvršili su pretrage obiteljskih kuća, okućnica, pratećih objekata i vozila kod osoba M.V. (1987.), S.R. (1980.) s područja općine Vitez i A.H. (1987.) s područja općine Travnik.

Prilikom izvršenja pretraga privremeno su oduzeti: veća svota novca, veći broj ručnih satova i nakita za koje postoje osnovi sumnje da potječu iz navedenih kaznenih djela. Nadalje, privremeno su oduzeti profesionalni provalnički alat, privatno motorno vozilo marke Audi koje su počinitelji koristili pri izvršenju kaznenih djela, veći broj mobitela, kartica i drugih predmeta za koje postoje osnovi sumnje da su korišteni pri izvršenju navedenih kaznenih djela.

Također, pronađeni su i izuzeti i drugi predmeti za koje postoje indicije da potječu iz teških krađa počinjenih u drugim dijelovima države, te je već ostvaren kontakt i s drugim policijskim Agencijama s područja FBiH.

M.V., A.H. i S.R. zbog osnova sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela su lišeni slobode. U službenim prostorijama PU Grude, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH, izvršili su kriminalističku obradu nad istima. Nakon završetka kriminalističke obrade, uz Izvješće o počinjenim kaznenim djelima, M.V., A.H. i S.R. predani su postupajućem tužitelju Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu na daljnje postupanje.

Na kraju, ovom prilikom želimo pohvaliti sve policijske službenike uključene u ovu akciju zbog iskazanog profesionalizma te želimo zahvaliti MUP-u Srednjobosanskog kantona na suradnji, objavljeno je na službenoj web stranici Uprave policije MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv)