Phenix – namjensko gnojivo za voćnjake i vinograde

U gnojidbi voćnjaka i vinograda danas se koriste različita organska gnojiva, među kojima se posebno ističe Phenix, kao najkompletnije visokokvalitetno gnojivo.

Phenix je namjensko organsko gnojivo za višegodišnje kulture, koje osim NPK hranjiva izbalansiranog omjera, sadrži i magnezij, što je posebno bitno za vinovu lozu koja na hercegovačkim tlima često obolijeva od kloroze, odnosno nedostatka ovog elementa.

Gnojidbeni kapacitet ovog gnojiva je 2-3 puta veći od mineralnih gnojiva, a visoka učinkovitost je rezultat visokog sadržaja organske tvari, odnosno organskog dušika, fosfora i kalija.

Phenix se zbog visokog sadržaja organskog dušika posebno preporuča za gnojidbu tla visokog saliniteta i alkalne reakcije. Period otpuštanja hranjiva je izrazito dug, jer organski elementi nemaju gubitaka.

Phenix je namijenjen za obogaćivanje tla organskom materijom, odnosno humusom. Višegodišnjim korištenjem poboljšava se plodnost i struktura tla te povećava sadržaj organske tvari u njemu. Vinogradi gnojeni Phenixom već nakon dvije do tri godine pokazuju vrlo uočljive, pozitivne razlike u odnosu na druge vinograde. Ono što je posebno bitno naglasiti je da ovo gnojivo ne sadrži sjemenke korova, štetnike niti uzročnike bolesti.

Preporuča se primjena za osnovnu gnojidbu, prije sjetve i sadnje, odnosno prilikom presađivanja povrtnih kultura. Optimalan period gnojidbe u voćnjacima i vinogradima je tijekom jeseni i zime, prije kretanja vegetacije. Nakon rasipanja, preporuča se gnojivo plitko zaorati na maksimalnu dubinu do 15cm, kako bi ga korjenov sustav mogao maksimalno iskoristiti. Za višegodišnje nasade, gdje se ne vrši međuredna obrada tla, Phenix se može rasipati površinski, gdje će organske tvari iz gnojiva, pod utjecajem vlage, nabubriti i potom se rastopiti pa će ih tlo upiti.

Preporučene doze za gnojidbu voćnjaka u fazi rodnosti su 80-100 kg / dulum, kod vinograda 60-80 kg/dulum.

Phenix je po najnovijim europskim standardima certificiran i odobren za gnojidbu biljnih vrsta u organskoj biljnoj proizvodnji.

(www.jabuka.tv)