Paul Cronin: Vrijeme je za ekonomsku dalekovidnost nasuprot političke kratkovidnosti

Investicijska klima u BiH mora evoluirati kako bi se postigao ekonomski rast iz domaćih ili inozemnih izvora i možemo se samo nadati da će proces pristupanja Europskoj uniji djelovati kao katalizator evolucije zakonodavnih i fiskalnih struktura, naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining Paul Cronin tijekom konferencije ”Svijet u 2023” godini održanoj u ponedjeljak u Sarajevu.

Konferencija je okupila vodeće poslovne lidere i ekonomske eksperte, predstavnike vlasti i međunarodne zajednice, kako bi sumirali događaje na ekonomskom, poslovnom i političkom planu u 2022. godini i osvrnuli se na pitanja od značaja za tekuću godinu, u organizaciji Centralne banke BiH i Color Media Communications, uz podršku Britaskog veleposlanstva i Izaslansta EU u BiH.

U proteklih pet godina otkad vodim kompaniju Eastern Mining vidio sam postupnu evoluciju ekonomije, ali još nije postignuta razina liberalizacije i zakonodavne reforme potrebnih da olakšaju velike izravne strane investicije u otvaranje novih biznisa i kreiranje kontinuiranog ekonomskog rasta. Vladina potrošnja u BiH je uglavnom usmjerena na infrastrukturu, što je naravno od vitalne važnosti, no moramo prepoznati i podržati i privatni sektor koji predvodi dugoročni razvoj, naglasio je Cronin.

Cronin je u svom izlaganju naglasio kako je najveći negativan učinak na njihovo poslovanje imala inflacija, navodeći primjer dizel goriva čija je cijena u protekloj godini gotovo udvostručena u odnosu na inicijalne prognoze.

Eastern Mining troši oko 80.000 tona dizela mjesečno u svom primarnom poslu istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa – cinka, olova i barita – na prostoru općine Vareš. Potrošnja će ove godine rasti na 140.000 tona. Cijene dizel goriva ne bi trebale biti na ovoj razini. Smatram da bi otvorenije tržište naftnim derivatima s reduciranim državnim obavezama, bar na kratko vremensko razdoblje, imalo veoma pozitivan učinak na BDP i, u konačnici, na povezane državne prihode. To pitanje podrazumijeva ekonomsku dalekovidnost nasuprot političke kratkovidnosti, kazao je Cronin.

Kako bi balansirala učinak inflacije na životne troškove svojih uposlenika, kompanija Eastern Mining je povećala plaće za 10 %, što je ukupne ionako prekomjerne doprinose za radnu snagu u protekloj godini povećalo za više od 17 %.

Čvrstog sam stava da povećanje plaća vremenom dovodi i do povećane produktivnosti. Imamo motivirano i posvećeno osoblje, a naše investicije u obuku i razvoj njihovih vještina će, u konačnici, biti i najbolja investicija u BiH, dodao je Cronin.

U osvrtu na budućnost, Cronin je izrazio optimizam da će proces pristupanja EU služiti kao značajan katalizator povećane produktivnosti, ekonomskog rasta, unutarnjih investicija i, najvažnije, otvoriti bh. domaću štednju prilikama za investiranje širom Unije, što će voditi ka značajnoj promjeni u relativnom prosperitetu.

Eastern Mining je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka, olova i barita – na prostoru općine Vareš. U potpunom vlasništvu britanske kompanije Adriatic Metals, Eastern Mining je 2022. godine bio dobitnik priznanja ”Najveća strana investicija u BiH” Sarajevo Business Foruma kao i ”Investicija godine najvećih 100” Poslovnih novina.

*Sponzorirani članak