Paket ”Brze pošte” Hrvatske pošte Mostar dostavljen dronom

Pilot-projekt dostave paketa ”Brze pošte” putem bespilotne letjelice demonstrirala je Hrvatska pošta Mostar u sklopu SPARK Multirotor Challenge – utrke dronova.

U projektu koji HP Mostar razvija u suradnji sa Spark poslovnim parkom Ivan Sušac, član Uprave ID za marketing i razvoj Hrvatske pošte Mostar, pokrenuo je na natjecanju dronova koje je održano u Mostaru letjelicu putem tableta.

”Hrvatska pošta Mostar nastoji pratiti razvojne trendove u logistici te planiramo u budućnosti razvijati uslugu ‘Brze pošte“’koristeći se najmodernijim dostignućima tehnologije poput ‘dostave dronom’. Vjerujemo kako smo zajedno sa SPARK-om pokrenuli ideju koja će u budućnosti donijeti novu kvalitetu i brzinu za naše najzahtjevnije korisnike. Sama činjenica da u Bosni i Hercegovini imamo dovoljno tehnološkog znanja i želje da prezentiramo i ovakve mogućnosti ulijeva nadu da se može i na domaćem tržištu kreirati vrhunska usluga. Ovo je tek prvi korak”, izjavo je predsjednik Uprave HP Mostar Mate Rupčić.

Letjelica s teretom ”Brze pošte” je poletjela i slijedila programiranu rutu leta. Dolaskom na odredište bespilotna letjelica ispušta teret – paket ”Brze pošte” koji se prizemljuje na predviđeno mjesto, a letjelica se vraća na početnu poziciju. Ovaj pilot-projekt napravljen je s ciljem promocije nove usluge ”Brza pošta” koju je nedavno pokrenula Hrvatska pošta Mostar.

”Vidjeli smo demonstraciju dostave paketa ‘Brze pošte’ putem programirane rute te isporuku paketa na ciljanu poziciju. Ovo smatramo prvim važnim korakom u razvoju tehnologije dostave paketa putem bespilotnih letjelica. Ovakav način sigurno predstavlja budućnost te će Hrvatska pošta Mostar zajedno s partnerom SPARK poslovnim parkom nastaviti razvoj i usavršavanje ovakvih projekata”, izjavio je član Uprave ID za marketing i razvoj Ivan Sušac.

Usluga ”Brza pošta” dostupna je na cijelom prostoru BiH i temeljena je na infrastrukturi tri poštanska operatora s rokom dostave od 24 sata u sve bh. gradove. Od 1. listopada usluga počinje s radom u punom opsegu. Hrvatska pošta Mostar ulaganjem u razvoj novih usluga i proizvoda nastoji stvoriti pretpostavke za budući razvoj te zadržati pozitivne trendove poslovanja koje bilježi u proteklih godinu dana.

”Radujem se prvoj isporuci paketa ‘Brze pošte’ dronom, koju smo ostvarili s našim partnerima Hrvatskom poštom Mostar. Mi u SPARK grupaciji ljubitelji smo dronova: imamo zastupništvo DJI dronova, razvijamo prototip dostavnog drona, kao i softversko rješenje za automatizirani video-nadzor. S Hrvatskom poštom imamo još puno razgovarati i vjerujem kako će naše partnerstvo jačati”, izjavila je direktorica tvrtke SPARK poslovni park Andrea Čordaš.

(www.jabuka.tv)