Novi slučaj koronavirusa u Širokom Brijegu, prethodni slučaj pogrešno upisan

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke izvijestio je o jednoj ženskoj osobi pozitivnoj na prisustvo korona virusa (Covid-19) s područja Širokog Brijega.

Do sada je u Županiji Zapadnohercegovačkoj 77 osoba bilo pozitivne na prisustvo koronavirusa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo su nas izvjestili o ispravci pogrešno evidentirane osobe čije je mjesto boravka u Grudama, a ista je upućena na testiranje iz Doma zdravlja Široki Brijeg i evidentirana je kao pozitivna osoba iz Širokog Brijega. Molimo Vas da se ispravi nenamjerno stvorena pogreška, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite ŽZH.

Do sada je s područja Širokog Brijega bilo 59 osoba pozitivno na prisustvo korona virusa, 14 iz Gruda i 4 osobe iz Posušja. Ukupno se 31 osoba oporavila na prostoru Županije, a 4 su preminule. U samoizolaciji se nalazi 397 osoba.

Na jučer održanoj sjednici Stožera civilne zaštite ŽZH donesene su sljedeće Zapovijedi:

Zapovijeda se menadžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, da obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju su registrirani, uključujući i bolničku/vanbolničku zdravstvenu djelatnost, organiziraju sukladno epidemiološkoj situaciji COVID-19. Navedeno se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija.

Dozvoljava se frizerskim i kozmetičkim salonima da svoj rad organiziraju po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera: upotrebe vizira, jednokratnih ručnika i ogrtača, dezinficiranje opreme poslije svake upotrebe, uz obvezu vođenja registra korisnika usluga”.

Zapovijeda se zabrana kretanja na području Županije Zapadnohercegovačke u vremenu od 22:00 do 05:00 sati tijekom 1., 2. i 3. svibnja.

Zapovijeda se obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Županije Zapadnohercegovačke, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije.

Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima uz obveznu osobnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u object osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

ŽZH: Trgovine počinju raditi po propisanom radnom vremenu, otvaraju se i frizerski saloni

(www.jabuka.tv)