Nova marka HP Mostar ”Svjetski dan hrane” – Jabuka.tv

Nova marka HP Mostar ”Svjetski dan hrane”

U povodu Svjetskoga dana hrane Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 20 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autor izdanja je Siniša Skenderija, marka nominalne vrijednosti 0,90 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 16. listopada 2015. godine.

Izdavanjem ove poštanske marke obilježava se dan koji su 1979. utemeljile zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO). Tema Svjetskog dana hrane za 2015. godinu je „Društvena zaštita i poljoprivreda: prekidanje kruga ruralnog siromaštva“ kako bi se istakla važnost mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja ruralnog siromaštva i stvaranje pristupa hrani i sredstvima za kupnju hrane.

Istraživanja pokazuju da je mali broj zemalja kroz povijest doživio brzi ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva, a da tome nije prethodio razvitak poljoprivrede. Poljoprivreda nije samo ekonomska djelatnost. Ona je način života, suživot s prirodom, nasljeđe predaka i kulturna prepoznatljivost. Nemjerljiv je njen nematerijalni doprinos u očuvanju prirodne bioraznolikosti, gospodarenju vodnim resursima te očuvanju staništa, krajolika i tla.

Najznačajnija uloga poljoprivrede je rješavanje problema gladi u svijetu, najčešće u ruralnim područjima. A jedini način rješavanja ovoga problema je da stanovnici ruralnih područja sami proizvedu dovoljno hrane ili da imaju dovoljno novca kojim bi tu hranu kupili. Zato je potrebna podrška na svim razinama, kako bi se potaknula gospodarska i tehnička suradnja između nerazvijenih i zemalja u razvoju. Posebno je potrebno poticati sudjelovanje seoskih žena u aktivnostima koje utječu na njihove životne aktivnosti.

(www.jabuka.tv)