Nova marka HP Mostar s motivom etnološkog blaga – necane čipke – Jabuka.tv

Nova marka HP Mostar s motivom etnološkog blaga – necane čipke

U povodu Svjetskoga dana pošte 9. listopada Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku ”Etnološko blago – Necanje” u arku od 9 maraka (slijepi tisak), žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Dizajn izdanja potpisuje Tvrtko Bojić, marka nominalne vrijednosti 3,60 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 9. listopada 2015. godine.

U razdoblju renesanse, jednom od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti, nastaju i prve čipke. Osnovne tehnike izrade su šivanje iglom (čipka na iglu koja nastaje na širem području Mediterana) i preplitanje niti pomoću batića (čipka na batiće koja se razvila u Belgiji).

I žene u Bosni i Hercegovini su različitim čipkarskim tehnikama ukrašavale odjeću i druge rukotvorine u prošlosti. Prelijepe čipke mogle su se vidjeti po dvorovima bogatog plemstva, a prva poznata vezilja koja se spominje je kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Najbolje čipkarice strpljivo su izrađivale čipku kojom su ukrašavani rubovi odjeće, ovratnici, crkveni oltari, posteljno rublje i slično.

Jedna od takvih čipkarskih tehnika je necanje, izrada čipke pomoću drvenog okvira i posebne igle. U BiH izrada necane čipke specifična je za nekoliko sela općine Orašje u Bosanskoj Posavini, a umijeće izrade prenosilo se s koljena na koljeno. Zbog toga ima posebnu vrijednost jer njena ljepota svjedoči o našoj bogatoj kulturnoj tradiciji.

Izrada ove čipke u BiH danas se organizirano uči u Udruzi žena iz KUD-a „Ravnica“ iz Oštre Luke i Boka. Vrijedne čipke čuvaju se u Etnografskoj zbirci Samostana – duhovnog centra „Karmel svetog Ilije“ na Buškom jezeru (motiv za marku preuzet je s čipke iz fundusa zbirke), koji se osobito zalaže za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)