Kako njegovati sobno bilje tijekom zime?

Iako je većina biljaka tijekom zimskih mjeseci u stanju mirovanja, to razdoblje za sobne biljke ipak predstavlja teret zbog mogućih rizika od oštećenja koje mogu prouzrokovati sezonski čimbenici: niska temperatura, prekomjerno zalijevanje, suh zrak u prostoriji ili propuh. Zbog toga se biljke tijekom zime moraju prilagoditi novim uvjetima u zatvorenom prostoru, prije svega temperaturi, svjetlosti i vlažnosti zraka.

Biljke ne podnose naglu promjenu temperature. Odgovarajuća temperatura zraka u prostoriji za biljke je između 15°C i 20°C, ali neke biljke zahtijevaju i niže temperature. Biljke je preporučljivo držati podalje od izvora zagrijavanja, najbolje u blizini prozora. Svakako treba izbjegavati direktnu izloženost hladnom zraku prilikom provjetravanja prostorija.

Znamo da je za pravilnu njegu biljaka neizostavno redovno zalijevanje, međutim zimi zalijevanje trebamo ograničiti jer je biljkama u ovom razdoblju čak povoljnija suša nego pretjerana vlaga. Prilikom zalijevanja treba pripaziti i na temperaturu vode kojom zalijevamo biljke. Svježa i zimi najčešće hladna voda iz vodovoda nije najbolje rješenje jer može izazvati šok kod biljaka, i često ostavlja tragove kamenca. Stoga je najbolje biljke zalijevati odstajalom vodom jer nakon nekoliko sati stajanja voda dobije sobnu temperaturu. Također treba paziti da biljke ne zalijevamo kloriranom vodom. Zimi je najbolje zalijevati ujutro, da se do večeri supstrat malo prosuši.

Opće pravilo je da je većim biljkama potrebno 40 %, a manjim biljkama 50-60 % vlažnosti zraka. Vlažnost zraka možete povećati orošavanjem odstajalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim satima ili  postavljanjem raznih posuda s vodom na grijaća tijela kako bi se povećala vlažnost zraka u prostoriji. Biljke s dlačicama na listovima (ljubičice), begonija i ciklama ne podnose prskanje.

Obzirom da su biljke u ovom razdoblju u stanju mirovanja njihovi zahtjevi za hranidbom su minimalni te ih je dovoljno prihranjivati tekućim mineralnim gnojivima jednom u 2 do 4 tjedna. Međutim, vrste koje cvjetaju baš u ovom razdoblju poput ciklama i azaleja je potrebno češće prihranjivati (svaka 2 tjedna) i to tekućim gnojivom za cvjetnice.

Tijekom zime posebnu pažnju pridajemo biljkama koje u ovom razdoblju cvjetaju. Bitno je ukloniti sve odumrle i uvele cvjetove kako ne bi došlo do pojave truleži, na što su posebno osjetljive ciklame i afrička ljubičica. Osim uvelih cvjetova moramo ukloniti i sve odumrle i osušene listove.

Sve dodatne informacije vezane za njegu biljaka tijekom zime možete dobiti od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

(www.jabuka.tv)

Potražite u Sjemenarninim agrocentrima, ovlaštenom STIHL trgovcu