Ne zaboravite hidrogel prilikom jesenske sadnje

Hidrogel se najviše koristi kod sadnje voćaka i vinove loze, zatim kod sjetve travnjaka ili kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća. Jednostavno je rješenje za otklanjanje problema nedostatka vlage u zemljištu.

 

Upotreba hidrogela, kako kod poljoprivrednih proizvođača tako i kod hobista nije još uvijek toliko rasprostranjena, većinom zbog nedovoljne informiranosti. Zadnjih godina više se koristi kod proizvođača cvijeća.
Kako na našim prostorima slijedi jesenska sadnja voćaka i vinove loze donosimo najvažnije prednosti hidrogela koji uvelike olakšava poljoprivrednu proizvodnju, posebno hobistima.

 

Hidrogel je bijel kristal ili prah, čiji se glavni značaj ogleda u tome što ima sposobnost upijanja velike količine vode i na taj način se rješava problem s nedostatkom vlage u zemljištu. Hidogel upija površinsku vlagu iz zraka ili kapilarnu iz zemljišta te ne dozvoljava njen gubitak. Višak vode propušta u dublje slojeve zemljišta i akumulira za kasniju upotrebu.


Primjenjuje se na način da se unosi u zemljište ili miješa sa supstratom. U zemljištu ostaje 4 godine obavljajući svoju funkciju. Osim upijanja vlage, upija i hranjive tvari koje isporučuje direktno u korijen, pa tako utječe i na ishranu biljaka.

Kod sadnje voćaka i vinove loze, primjenjuje se na način da se korjenov sustav umače u gel smjesu ili se u rupu gdje će biti zasađena sadnica stavi 5 do 15g ovisno o vrsti biljke.
Kod obnove starije zasađenog voća ili vinograda unosi se ogrtanjem zemlje oko biljke na dubinu oko 15cm .

Najviše se upotrebljava na područjima gdje nije moguće stalno zalijevanje a nema ni dovoljno količina padalina. Odlično je rješenje za voćnjake i travnjake na vikendicama gdje se stalno ne boravi.

 

(www.jabuka.tv)