Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, najmanje 60 mrtvih

U koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve došlo je do napada u kojem je, kako javljaju ruske agencije, ubijeno najmanje 60 ljudi, a više od 100 ih je ranjeno.

Više osoba otvorilo je vatru iz automatskog oružja na civile u predvorju dvorane. Na lice mjesta stiglo je 50 vozila Hitne pomoći i specijalci iz Nacionalne garde. Krov se urušio, a u dvoranu su upali specijalci.

Napad se dogodio u dvorani gdje je trebao biti održan koncert ruskog rock benda Piknik.

Ukrajina je zanijekala umiješanost u napad, ali je poručila da će ga Rusija iskoristiti za daljnju eskalaciju rata i mobilizaciju. Stigle su i prve reakcije Bijele kuće, koja također niječe umiješanost Ukrajinaca, ali i Kremlja, piše Index.

Naknadno je putem svog Telegram kanala odgovornost za napad preuzeo ISIL.

Među ranjenima u koncertnoj dvorani Crocus City Hall ima i djece, javlja ruska državna novinska agencija Ria.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu ukrajinskih poslova, javlja kako se na ruskim Telegram kanalima širi priča kako je na parkiralištu u blizini koncertne dvorane pronađen “sumnjivi kombi sa starim ukrajinskim tablicama”.

Vrlo brzo izbacuju priču o povezanosti s Ukrajincima. Svi znamo što to znači, napisao je Geraščenko.

Pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako dvorana Crocus gori nakon napada. Snimke prikazuju četvoricu naoružanih napadača koji otvaraju vatru iz automatskog oružja dok uspaničeni Rusi bježe spašavajući svoje živote.

Jedan od napadača je uhićen.

(www.jabuka.tv)