Najmanje 13 mrtvih nakon nesreće na žičari u Italiji

Najmanje 13 ljudi poginulo je u padu kabine sa žičare blizu jezera Maggiore na sjeveru Italije, javljaju talijanski mediji.

U trenutku pada u kabini je bilo barem 15 ljudi, navodi La Repubblica. Dvoje djece je u kritičnom stanju i prebačeno je u bolnicu u Torinu. Prema pisanju portala Corriere della Sera, ozlijeđena djeca imaju 9 i 5 godina.

Petogodišnje dijete zadobilo je teške ozljede glave i prijelome nogu, dok je devetogodišnje dijete reanimirano i nalazi se na odjelu intenzivne skrbi.

Corriere della Sera piše da je kabina pala na jednoj od najviših mogućih točaka. Nagađa se da se radilo o visini od stotinjak metara.

Zasad nisu poznati identiteti žrtava, ali RAI piše da se među njima nalazilo dvoje njemačkih turista.

Kabina žičare pala je s relativno visoke točke i završila na tlu u podnožju velike šume. Kabina je u potpunosti prignječena pa je pad očito bio značajan, rekao je Walter Milan iz Alpine Rescuea, javlja Corriere Della Sera.

Walter Milan, glasnogovornik nacionalne alpske službe spašavanja rekao je za RaiNews24 da je dvoje teško ozlijeđene djece helikopterom hitno prevezeno u pedijatrijsku bolnicu u Torinu.

Uzrok nepoznat, sumnja se na kvar nosivog kabela

Nesreća se dogodila nešto prije jedan sat. O uzroku se zasad ništa ne zna. Talijanski mediji špekuliraju o kvaru, odnosno problemu s nosivim kabelom, piše Index.hr.

Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabel, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dvije godine kasnije. Radovi su koštali 4 milijuna eura, piše Gazzetta.

Nepristupačan teren, na putu do mjesta nesreće prevrnulo se vatrogasno vozilo

Na mjesto nesreće brzo su stigle alpske službe za spašavanje i jedan helikopter. Trebalo im je neko vrijeme da pronađu mjesto gdje je kabina pala. Posao im je dodatno otežala činjenica da je to područje nepristupačno.

Na putu do mjesta nesreće prevrnulo se i jedno vatrogasno vozilo, ali nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen. Svi cestovni prilazi tom mjestu su zatvoreni.

Na službenim stranicama žičare piše da je obično potrebno oko dvadeset minuta za uspon na 1491 metar visok vrh Mottarone. Nesreća se, kako pišu talijanski mediji, dogodila otprilike 300 metara prije kraja uspona.

Premijer Draghi izrazio sućut

S golemom tugom sam primio vijest o tragičnoj nesreći. Izražavam sućut obiteljima žrtava, a moje m,isli su posebno usmjerene na dvoje teško ozlijeđene djece i njihove obitelji, kazao je.

Žičara tek otvorena nakon lockdowna

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon postupnog ukidanja lockdowna.

Vrh Mottarone vrlo je popularan i omiljen među turistima zbog prekrasnog panoramskog pogleda na jezero Maggiore i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.

Žičara je prvi put otvorena u kolovozu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice. Vožnja do vrha traje 20 minuta.

Dvostruki kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea.

Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika.

(www.jabuka.tv)