Najčešće pogreške pri zalijevanju travnjaka

Pogreške pri zalijevanju travnjaka najčešće se odnose na prečesto zalijevanje, ali sa malom količinom vode. Osim toga, travnjaci se najčešće zalijevaju u svako doba dana što nije dobro. Najbolje je travnjake zalijevati rano ujutro, a preporuka je izbjegavati zalijevanje tijekom najtoplijeg dijela dana.

Korijen trava je najjednostavniji korijen od svih korijena, nježan je, nema sekundarna tvorna tkiva pa se ne može debljati. Prodire na dubinu od 10 cm do 15 cm. Trave razvijaju čupavo korijenje kojim crpe mnogo hranjiva iz tla i isto tako transpiriraju velike količine vode. Zato najbolje uspijevaju na dubljim, plodnim, umjereno vlažnim, dovoljno zračnim tlima, neutralne do blago kisele reakcije.

Bez kvalitetnog tla, travnjaci se teško održavaju pa čak i uz intenzivne mjere nije siguran potpuni uspjeh. Osim vode, za razvoj korijena važan je i zrak. Ako u tlu ima više zraka s dobrom koncentracijom kisika, bolje je primanje vode, a time i hranjiva.

Najveći dio potreba za vodom biljka uzima iz tla. Potreba za zalijevanjem ovisi o vremenskim prilikama, odnosno količini padalina te o namjeni. Ako se travnjak ne zalijeva dulje vrijeme za sušnog razdoblja, dolazi do venuća. U takvim uvjetima travnjak počinje žutjeti, degenerira i na koncu propada. Preobilno natapanje travnjaka je također štetno jer narušava vodo-zračni režim tla, prebrzo se ispiru hranjiva, pa su oslabljene biljke podložnije napadu bolesti.

Upravo se kod navodnjavanja većinom pravi pogreška da se zalijeva prečesto, ali s malom količinom vode. Često se travnjak tijekom suhih ljetnih mjeseci zalijeva skoro svake večeri pomalo. Na taj način jedva se ovlaži površinski sloj, a u najboljem slučaju, nekoliko gornjih milimetara tla. Travnjak reagira tako da se korijenje koncentrira sasvim ispod površine tla što nije dobro jer kod malog nedostatka vode biljke počinju venuti. Osim toga, svakodnevno vlaženje gornjeg sloja tla provocira nicanje korova iz sjemena.

Zapamtite, učestalo navodnjavanje niskim dozama čini više štete travnjaku nego rjeđe, ali u izobilju. Gornji sloj tla treba imati vremena da se osuši prije početka novog zalijevanja. Obično je travnjake potrebno zalijevati 2 do 3 puta tijekom vrućeg ljetnog tjedna. Dakle travnjake treba zalijevati rjeđe, ali sa većom količinom vode. Takvo obilno zalijevanje je ekonomičnije posebno ljeti jer uzrokuje manje gubitaka (isušivanje).

Kada je najbolje zalijevati travnjak?

Travnjak se ne smije zalijevati u podne i popodne. Prvo, uzrokuje velike gubitke vode (čak i do 30-40%), drugo, postoji opasnost od opeklina stabljike.
Optimalno vrijeme za zalijevanje je rano ujutro. Jutarnje zalijevanje omogućuje travnjaku da se osuši prije večeri i voda neće ispariti odjednom jer sunce neće imati vremena da ugrije tlo. Isto tako nije idealno zalijevati travnjak uvečer jer se travnjak navlaži, i nakon toga satima ne osuši sto može dovesti do stvaranja gljivica. Ali ako ne možete zalijevati ujutro, svakako zalijte navečer, a nikako tijekom dana.

Koliko vode je potrebno za zalijevanje?

Često se postavlja pitanje o količini vode koje je potrebna kod zalijevanja travnjaka. Po kvadratnom metru travnjaku treba dati između 10 i 20 litara vode, kako bi voda doprla do dubine od 15 cm. Koliko točno vode treba travnjaku ovisi o tipu tla.
Primjerice, kod pjeskovitih tala voda brzo prodire kroz tlo, tako da je dovoljno 10 do 15 litara vode po m². Ipak, pjeskovita tla teže zadržavaju vodu i brže se isušuju pa je potrebno češće navodnjavati travnjak (dva do tri puta tjedno). Zbijenija, ilovasta tla trebaju do 20 litara vode po m², ali bolje zadržavaju vodu pa je potrebno navodnjavati jedan put tjedno.

Sustave za navodnjavanje i stručne savjete o njezi travnjaka zatražite u najbližem agrocentru Sjemenarne ili od Agro Podrške pozivom na novi broj 063-700-700.

Sjemenarnina ponuda bazena, bazenske opreme i plažnog programa

Poljoprivredna TV