Na Open Business Forumu BiH dodijeljeni certifikati bonitetno izvrsnim kompanijama

U Golf klubu Krivaja kod Zavidovića, održan Open Business Forum BiH No. 1 na kojem se govorilo o utjecaju Covida-19 na gospodarstvo BiH s posebnim osvrtom na određene djelatnosti, o strategijama razvoja turizma, turističkim potencijalima i investicijama u ovoj oblasti i o dobrim praksama u lokalnom ekonomskom razvoju – konkurentnosti, inovativnosti i digitalizaciji.

Ovo je bila i prilika da Bisnode uruči certifikate bonitetno izvrsnim kompanijama i još jednom ukaže na najznačajnije aktere razvoja bh. gospodarstva.

Srebrni certifikat preuzeli su kompanije: Nacionalni park UNA Bihać, Đonlagić d.o.o. Jelah-Tešanj; Zira d.o.o. Sarajevo, Hotel Europe Group Sarajevo, certifikat zlatne bonitetne izvrsnosti Fortuna Tours iz Mostara i Elnos BL d.o.o. Banja Luka a po prvi put Bisnode je dodijelio certifikate za platinastu bonitetni izvrsnost kompanijama Tvornica cementa Kakanj, Alter Media Sarajevo, M&I Systems d.o.o. Banja Luka, i Ziko d.o.o. Zavidovići.

Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti je međunarodno priznata potvrda njihovog dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada, kojom će i ove kompanije domaćem i ino tržištu potvrditi da su odgovorni i kvalitetni poslovni partneri.

Forum je organizirala agencija E-Ventexpo s partnerima Bisnode BH, Gospodarskom komorom FBiH i Drvnim klasterom Namještaj i drvo, uz svesrdnu podršku Golf kluba Krivaja.

Skup su pozdravili Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH te predstavnici organizatora Dinko Mujkić, direktor agencije E-VentExpo i Zlata Mulać Jagličić, direktorica Bisnode BH, naglašavajući koliko je, posebno u ova krizna vremena, značajna svaki poslovni susret na kojem će gospodarstvenici i predstavnici institucija imati priliku razgovarati o novonastaloj situaciji i njezinim mogućim rješenjima.

U panelu na temu Utjeca Covid-a 19 na gospodarstvo BiH s posebnim osvrtom na određene djelatnosti sudjelovali su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, Ferid Mujanović, vlasnik i direktor „Ziko“ d.o.o. Zavidovići, Darko Spasojević, izvršni direktor „M&I Systems“ Banja Luka, Dženana Hodžić dr.sc., zastupnica u Parlamentu FBiH i Srećko Stojaković, predstavnik Gospodarske komore Republike Srpske, direktor područne komore Doboj, koji je posebno naglasio koliko su tijela uprave zakazala u ovoj kriznoj situaciji, jer su napravili poteze koji su bili nefunkcionalni i zapravo nije bilo adekvatne pomoći gospodarstvenicima, što se mora brzo promijeniti.

U razgovoru s povodom na temu Dobre prakse u lokalnom ekonomskom razvoju – konkurentnost, inovativnost, digitalizacija sudjelovali su prof. dr. Ismar Alagić, direktor Razvojne agencije Tešanj (TRA) i pr. sc. Samira Zelenbabić, šefica Odjela za gospodarstvo Općine Teslić, koja je ovom prilikom naglasila: Gospodarstvenici trebaju biti kreatori mjera za poticaj, da se oni oglase i kažu što lokalna zajednica treba uraditi za njih, jer oni najbolje znaju svoje potrebe. Lokalne zajednice nisu u mogućnosti pomoći velikim i srednjim kompanijama, ali mogu malim i mikro, koje su ionako najviše ugrožene.

Tema drugog panela bila je Strategija razvoja turizma, turistički potencijali i investicije. Uvod u panel dao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka UNA Bihać, a kao panelisti sudjelovali su Berina Bajrović Msc. izvršni direktor Hotel Europe Group, Nedžad Ikanović – Fenomen “Kamene kugle”, Zavidovići, Aida Terzić mr. sc. oec. Izvršni direktor agencije “Relax Tours” Sarajevo, Sanja Kaljužny, zamjenik direktora “Fortuna Tours” agencije Mostar i Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju ZTC “Banja Vrućica”.

Prema svemu što je rečeno, može se izvesti zajednički zaključak – da cjelokupan javni i privatni sektor treba raditi u zajedničkom interesu na razvoju turističkog sektora, kao vrlo specifične grane djelatnosti na koju je ova situacija posebno utjecala, i da je potrebno stvaranje zajedničkih strategija za razvoj turizma i promocije, čemu bi doprinijelo uvezivanje turističke ponude BiH i jedinstvena planska promocija.

Iako je pljusak promijenio tijek Foruma, nije utjecao na druženje sudionika, koji su razmijenjivali ideje i iskustva, uživajući u ugodnom ambijentu Golf kluba, uz koktel majstora kompanije Masa s njihovom izuzetnom ponudom koktela i pića, na bazi čuvenog Meukow konjaka i džina Barristev.

Djelić atmosfere s Open Business Forum BiH No. 1 možete vidjeti u nastavku:

IMG_1560

(www.jabuka.tv)