Na Facebooku i OLX-u prodavali robu bez računa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su operativnu akciju Web, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.

Uhićene su tri osobe koje su provedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, priopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim osobama se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, plasirali na tržište BiH veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali skupinu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shoppove i na taj način vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih osoba i većina osoba koje su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta s prodanom robom niti su imala registrirane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane porezne fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sustav dvojnog knjigovodstva, na način da su pravne osobe evidentirale sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računala, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktiranih u digitalnom obliku, priopćeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)