Mostar: Bačena bomba u školsko dvorište nije eksplodirala

Nakon što je na licu mjesta u dvorištu Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru uništena ručna bomba koja je pronađena u četvrtak ujutro, nastavni proces u ovoj ustanovi otpočeo je s drugom smjenom.

Potvrdila je to ravnatelja škole, Stana Rotim, koja je za Avaz kazala da za odvijanje nastavnog procesa više nema smetnji, a odluka o tome je donesena u dogovoru s nadležnim instancama.

Cijelu situaciju su nastavno osoblje i učenici, kako je, ispričala, doživjeli vrlo stresno.

Do sada nismo imali nikakvih problema, nemamo problematičnih učenika. Vjerujte da od 465 učenika koji pohađaju našu školu raspravljamo, eventualno, o njih dvoje na sjednicama. Stoga, zaista, ne znam što je motiv ovog događaja, a vjerujem da će nadležne institucije obaviti svoj posao, kazala je Rotim za Avaz.

Miroslav Marić, domar ove škole koji je uočio bombu u dvorištu, na sportskom terenu kazao je da svako jutro nakon što otvori kapije detaljno pregleda cijeli prostor oko objekta.

Kada sam ušao u dvorište odmah sam primijetio da nešto tu ima, a kada sam se primaknuo, budući da sam prošao ovaj nesretni rat, vidio sam da se radi o bombi. Bomba nije bila u komadu, tijelo bombe, takozvana kašika je bila odvojena od kućišta i zaključio sam da je bačena. Sve sam odmah uslikao, nazvao policiju, potom ravnateljicu nakon čega je došla policija i blokirala prilaz školi, ispričao je za Avaz.

Ivica Novak, šef specijalističke grupe za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave policije (FUCZ), koja je uništila ovu napravu u 10:25 sati rekao je da se radi o ručnoj bombi M-93 ratne proizvodnje, koja je, zapravo, kopija M-75, odnosno, ”kašikare”.

Po dojavi MUP-a HNŽ-a, a u koordinaciji s dežurnom županijskom tužiteljicom, dobili smo zapovijed da uništimo ovu bomba koja je bačena.

Sredstvo je bilo takvo da nam nalaže standardne operativne procedure, odnosno, uništavanje na licu mjesta. To smo uradili specijalnim alatom, metodom deflagracije, kazao je Novak za Avaz.

Policijsko vozilo ispred Srednje medicinske škole u Mostaru (Foto: Fena)

Novak je ranije rekao kako je bomba proizvedena ”za neutraliziranje žive sile”.

Naravno da može ubiti čovjeka, ima 3.000 kuglica po 3mm unutra. Npr. u krugu od 10-15 metara ako kuglica pogodi čovjeka dogodi se da ga ubije. Ima 35 grama plastičnog eksploziva unutra, rekao je Novak.

Iz policije je rečeno da nastavljaju istražne radnje u vezi ovog događaja s ciljem utvrđivanja motiva i svih drugih okolnosti.

(www.jabuka.tv)