Mini plastenik – jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakom vrtu – Jabuka.tv

Mini plastenik – jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakom vrtu

Uzgoj povrća u vrtnom ili plasteničkom tunelu popularno je rješenje u vrtovima i na parcelama. Tunel s folijom mnogo je jeftiniji od staklenika, te ga je lako sastaviti i rastaviti. Uzgoj pod pokrivačima pruža puno više mogućnosti u usporedbi vanjskim uzgojem.

Uzgoj povrća pod pokrovom ubrzava prinos povrća do 2-4 tjedna i produžuje razdoblje uzgoja, omogućavajući uzgoj u rano proljeće. Mjesto na kojem planiramo postaviti tunel treba biti sunčano, ali istodobno zaštićeno od jakih vjetrova. Tunel je često okrenut duljoj strani sjever-jug – to pruža bolju rasvjetu.

Poznavajući zahtjeve pojedinih kultura za toplinom, neke od njih možemo uzgajati u toku zime i ranog proljeća u negrijanim tunelima (salata, špinat, matovilac, rotkvica, mrkva, peršin i mladi luk).

Većina povrća (rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice i lubenice) može se uzgajati u tunelu (plasteniku) sve dok njihova visina ne premaši veličinu tunela, nakon čega se proizvodnja nastavlja na otvorenom.

Tlo u tunelu treba biti usitnjeno, očišćeno od korova i pognojeno namjenskim gnojivima. Kokošje peletirano gnojivo (Italpollina) se preporuča za sve vrste salata, a konjsko i goveđe gnojivo za ostale povrtnice (Bio-Rex ili Frutoorto).

Zalijevanje je jedan od najvažniji elemenata kod uzgoja povrću u tunelu. Važno je instalirati sistem kap na kap ili crijevo za orošavanje. Za podlogu koristi se mulch folija koja smanjuje isparavanje vode kao i brojnost korova.

Više informacija o korištenju crijeva za orošavanje možete pročitati na sljedećem linku :

Crijevo za orošavanje – TRAJNO rješenje za navodnjavanje vrtova

 

(www.jabuka.tv)