Mikulić i Kraljević otvoreno govorili o štrajku prosvjetara u ŽZH

Ušli smo u treći tjedan općeg štrajka u osnovnim i srednjim školama na području Županije Zapadnohercegovačke.

Po prvi put, nakon što pregovori nisu uspjeli, o ovome su se medijima obratili članovi Vlade ŽZH i to u ponedjeljak prije početka 4. sjednice Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

U ovih osam godina proveo sam mnogo, mnogo sati u razgovoru sa sindikatima i provest ću ih još ovih dana. Ono što je uvijek potrebno u tim razgovorima je respekt tih dviju strana, a mislim da tog respekta ne nedostaje s obje strane. Povećanje plaća je konstatna želja i ona će uvijek biti prisutna u sindikalnom djelovanju što je normalno i razumljivo. Mi ćemo nastaviti, nadam se i ovaj tjedan, razgovarati sa sindikatima jer je to itekako prebitno.

Svi smo svjesni činjenice što znači da djeca ne idu u školu, što to znači roditeljima i cijelom sustavu. Podsjetit ću da smo mi isplatili 1.000 KM svim uposlenicima svim proračunskim korisnicima. Postoje bogatije županije u Federaciji BiH, poput Sarajevske i Tuzlanske, koje to nisu učinile. Isto tako u onim sindikalnim zahtjevima primjetili ste kako je iščezla ona stavka ”isplata sudskih izvršenja”. Zašto? Zato što su 99,9 posto, da budem slobodniji u izrazu, riješene presude iz nekih prošlih vremena koje su teretile transakcijski račuun.

Toni Kraljević: ”Povećanje plaća je konstatna želja što je normalno i razumljivo”

Ali ostajemo optimisti da ćemo naći zajednički jezik, ono što je Vlada može ponuditi je maksimum u fiskalnom kapacitetu. Svatko na poziciji ministra financija i predsjednika Vlade bio bi sretan da se može ponuditi više. Mi ćemo ponuditi ono što je naš maksimum, izjavio je ministra financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljić dodavši:

Nikada nisam polemizirao i razgovarao sa sindikatima preko medija i nastavit ćemo razgovarati iza zatvorenih vrata pa kad se dogovorimo rado ćemo s medijima podijeliti informacije.

Toni Kraljevi: ”Ponudit ćemo ono što je naš maksimum”

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić naglasila je da je interes djeteta svima na prvom mjestu.

U tom duhu vjerujem da će doći do nekog sporazuma. Na zadnjem sastanku sa sindikatima srednjih i osnovnih škola koji se dogodio u četvrtak, ponuđeno im je povećanje plaće od sedam posto i potpisivanje kolektivnog ugovora. Od 86 članaka jednog i 87 članaka drugog kolektivnog ugovora, mi smo ih dogovorili 85 na obostrano zadovoljstvo.

Ostala su dva članka koja su isključivo vezana uz ministarstvo financija. To je članak koji definira osnovicu i članak koji definira naknade za prijevoz do posla. U članku vezanom za prijevoz, sindikati traže brisanje limita.

Poslije tog sastanka od sindikata srednjih škola smo dobili dopis da oni nisu zadovoljni ponuđenim, pregovori se nastavljaju. Što se tiče sindikata osnovnih škola, njima prioritet nije bila plaća, otprilike citiram, ”Mi hoćemo dogovarati o koeficijentima učitelja s visokom koji bi se izjednačili s profesorima u srednjoj školi”. Isključivo drže stav da se ti koeficijenti moraju izjednačiti i oni dalje neće pregovarati. Uz nekakve nagovore ili dogovore među njima, nastavili smo razgovarati na način da smo ponovno, kao i kod srednjih, pošli od članka do članka i dogovorili isto kao i srednjim školama. Dopis od sindikata uposlenih u osnovnim školama nismo dobili, kao ni odgovor na tu temu, rekla medijima ministrica Mikulić.

Ružica Mikulić: ”Interes djeteta je na prvom mjestu”

Učenici već 11 dana ne idu u školu, a sve to morat će se nadoknaditi.

Još ovo nije puno radnih dana, što ne znači da sljedeći tjedan i tjedan iza već neće biti previše, ovo se još uvijek može bezbolno nadoknaditi i neće štetiti ni učenicima završnih razreda u osnovnim i srednjim školama. U međuvremenu, opet vjerujem da će se naći kompromis.

Sindikati osnovnih i srednjih škola Vladi ŽZH ponudili su tri scenarija, a Ministarstvu financija dva su neprihvatljiva.

U prvom traže da osnovica ne smije biti manja od 50 posto prosjeka iz Federacije BiH. Drugi modalitet je da se plaća od 1. siječnja 2023. poveća za 10 posto i od 1. lipnja 2023. za 10 posto. To nije moj resor i stvarno u te dijelove razgovora ne mogu i ne smijem ulaziti te mislim da će se naći zajedničko rješenje kojim će biti svi zadovoljni, kazala je resorna ministrica.

Pregovarački tim reagirao na izjavu ministrice Mikulić

Roditelji već gube strpljenje te su se prošlog tjedna oglasila roditeljska vijeća gimnazija iz Ljubuškog i Širokoga Brijega koji nisu isključili mogućnost održavanja prosvjeda.

Uvažam nezadovoljstvo roditelja i znam da je roditelje strah što će biti s obrazovanjem njihove djece. Stvarno shvaćam roditelje i njihovo nezadovoljstvo, što god oni uradili – kod mene imaju opravdanje bez obzira o čemu se priča. Prosvjedi su legalni i koliko mognem ja ću im pomoći, mišljenja je ministrica Mikulić.

Ružica Mikulić: ”Stvarno shvaćam roditelje i njihovo nezadovoljstvo”

Vlada ŽZH kao ni resorna ministarstva nisu se oglašavala javnosti do danas za razliku od sindikata koji redovno šalju priopćenja. Ministrica Mikulić priznala je novinarima tu pogrješku te kazala da se zato danas i obraća.

Optimist sam i mislila sam da će se na prošlom sastanku moglo naći rješenje, a sad je već krajnje vrijeme za neku informaciju u javnost. Posebno informaciju koja bi demantirala one izjave profesora srednjih škola na Federalnoj televiziji gdje su kazali da je plaća profesora s godinom dana staža i položenim stručnim ispitom 1.080 KM što je u konačnici puno manje od prosječne plaće u Federaciji – što nije točno jer je plaća profesora u srednjoj školi s godinom dana staža i položenim stručnim ispitom 1.288 KM i učitelja u osnovnim školama u ŽZH 1.174 KM, zaključila je ministrica obrazovanja ŽZH Ružica Mikulić dodavši da misli da su te informacije od strane profesora izrečene nenamjerno.

Podsjećamo, Vlada ŽZH i sindikati potpisali su sporazum u slučaju da štrajk traje dulje od 20 dana da će se organizirati nastava za završne razrede osnovnih i srednjih škola.

Stoga, ako bi se štrajk nastavio, učenici završnih razreda krenuli bi na nastavu 6. veljače.

Jelčić ostaje na čelu Skupštine, ŽZH na privremenom financiranju

(www.jabuka.tv)