Mentorska podrška za 54 žene na početku karijere

Prva predavanja u okviru programa održana su u ponedjeljak, čime je označen početak rada Ženske Mentorske Mreže.

Ovo je jedinstven mentorski program koji okuplja više od 100 poslovnih žena, s jedne strane iskusne liderice koje će u sljedeća četiri mjeseca nesebično podijeliti svoja znanja i iskustva, a s druge strane mlade žene u početnoj fazi karijere.

Cilj mentorskog programa je da im se olakša napredovanje i omogući da se lakše izbore s preprekama koje ih očekuju. Ženska Mentorska Mreža je koncipirana s idejom da postane redovan godišnji program razmjene znanja iskusnih liderica iz različitih industrija i poslovnih segmenata. Ove smo godine, pored Sarajeva, okupili sudionice iz Banja Luke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica i Srebrenice.

Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i inicijatorica ovog programa na otvaranju je naglasila da će sudionice ovog programa, putem individualnog mentorstva i zajedničkih obuka, steći znanja iz menadžmenta, upravljanja karijernim razvojem, pregovaranja, networkinga, javnog nastupa i brojnih drugih oblasti.

Posebnu vrijednost ovog programa čine iskustva predavača i mentorica, koja će one podijeliti sa sudionicama programa i time olakšati rješavanje nekih budućih izazova, naglasila je Pašić.

Sabina Softić, direktorica Deloitte BH i druga inicijatorica projekta Ženska Mentorska Mreža je naglasila: Deloitte u BiH je već sedam godina aktivan na osnaživanju, podršci i umrežavanju žena u BiH putem SheXo Kluba poslovnih žena. Zajednički projekt s Addiko Bank Sarajevo na ovoj inicijativi je od iznimnog značaja kako bi se kroz umrežavanje mladih talentiranih žena s iskusnim lidericama iz raznih sfera poslovanja doprinijelo njihovom samopouzdanju te ih se ohrabrilo da vjeruju u ostvarenje svojih poslovnih i privatnih ciljeva.

Prvog dana rada Ženske Mentorske Mreže predstavljena je publikacija SheXo Kluba, u kojoj su rezultati istraživanja stavova, uvjerenja i razmišljanja žena i muškaraca iz upravljačke strukture malih i velikih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ovo istraživanje pruža zadivljujuću sliku o našim poslovnim ženama, jer potvrđuje da se i u poslovno negostoljubivim okolnostima može uspjeti drugačijim pristupom, upornošću i kontinuiranim ulaganjem u sebe. Namjera ovog istraživanja je skrenuti pozornost na značaj žene u društvu.

Projekt se održava uz podršku EBRD, IFC, UNDP i RCC, a medijski partner projekta je magazin Azra.

*Sponzorirani članak