Martina Mlinarević sa srednjom školom imenovana na mjesto veleposlanice u Češkoj

Sredinom ožujka u javnosti je izašla informacija kako je bh. književnica Martina Mlinarević predložena na mjesto veleposlanice u Češkoj Republici ispred člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ta informacija je izazvala dosta reakcija u javnosti, a ona je službeno potvrđena nepunih mjesec dana kasnije kada je predsjedništvo BiH izvršilo imenovanja novih bh. veleposlanika.

Posljednjih nekoliko tjedana počelo se nagađati kako bi se o njezinom imenovanju moglo još dosta raspravljati pošto ona ne posjeduje adekvatnu stručnu spremu. Naime, Mlinarević nema diplomu o završenom fakultetskom obrazovanju, što takva pozicija nalaže.

No službene potvrde za sada još uvijek nema, a u javnost je izašao dokument (pisan na ćirilici) iz ureda srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika u kojem je zabilježeno što je sve predsjedništvo zatražilo od imenovane veleposlanice.

Navodi se kako je među cjelokupnom dokumentacijom od nje zatraženo da dostavi i diplomu o visokoj stručnoj spremi, što ona nije učinila, jer je objasnila kako je za to spriječena, o čemu je odmah na početku obavijestila Predsjedništvo te da je prethodnih godina pisala i o tome.

Što će na kraju od svega biti, još se ne zna, a očekuje se i konkretno očitovanje Predsjedništva BiH o ovom slučaju.

U nastavku donosimo vam prijevod s ćirlice na latinicu službenog dokumenta koji govori o slučaju Martine Mlinarević iz Predsjedništva BiH.

Martina Mlinarević veleposlanica BiH u Češkoj na prijedlog Komšića

Povodom zahtjeva za pripreme Martine Mlinarević, koja je odlukom Predsjedništva BiH imenovana za veleposlanicu BiH u Češkoj Republici: Dana 30. travnja 2019. godine Odsjek za kadrovske i prevoditeljske poslove Sektora općih poslova obavijestio je veleposlanicu Martinu Mlinarević da je imenovana od strane Predsjedništva BiH za izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici te joj je uz Odluku dostavljen informacijski paket, s popisom potrebne dokumentacije i drugim neophodnim informacijama.

Veleposlanica Mlinarević je 30. kolovoza 2019. godine nakon dobivanja agremana (nota br. 117/261-16/2019 – DP od 22. kolovoza 2019. godine) dostavila dio dokumentacije i tom prilikom je obaviještena da nedostaje diploma o visokoj stručnoj spremi koja je propisana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MVP-a, te je zatraženo da istu dostavi radi kompletiranja personalnog dosijea i otpočinjanja procedure priprema u skladu s važećim propisima.

Kopija službenog dokumenta o slučaju Martine Mlinarević

U telefonskom razgovoru koji je obavljen 15. listopada 2019. godine veleposlanica Martina Mlinarević je obavijestila da je spriječena priložiti diplomu uz ostalu dostavljenu dokumentaciju, a o čemu je kako kaže “ranijih godina i pisala, kao i obavijestila Predsjedništvo BIH prije samog početka procedure imenovanja”.

Također informirala je da je u “dogovoru sa svojim dragim prijateljima i kolegama iz Češkog veleposlanstva razgovarala i odlučila prebaciti svoj apsolventski status i završni ispit odraditi na Karlovom sveučilištu u Pragu“.

S tim u vezi a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima imenovanja, može biti prijavljena u Federalni fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje isključivo sa srednjom stručnom spremom.

Imenovani novi bh. veleposlanici: Martina Mlinarević ide u Češku

(www.jabuka.tv)