Marka HP Mostar na dar za 100. rođendan!

Hrvatska pošta Mostar čestita 100. rođendan fra Baziliju Pandžiću izdavanjem prigodne poštanske marke.

Fra Bazilije (Stjepan) Pandžić rođen je 30. siječnja 1918. u Drinovcima. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, Franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu, a bogosloviju u Mostaru i Rimu. U Franjevački red stupio je 1935., za svećenika zaređen 1941., a 1943. godine odlazi u Rim.

Na Franjevačkom sveučilištu „Antonianum“ doktorirao je tezom o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a potom je doktorirao i orijentalistiku na državnom sveučilištu „La Sapienza“ Trebinjska biskupija za turske okupacije (1466.-1878.). Pohađao je i završio studij arhivistike i paleografije na Vatikanskom učilištu.

Godine 1947. imenovan je generalnim arhivarom i analistom Reda manje braće i tu dužnost obavljao je 37 godina. U tišini Generalne kurije i samostanskih riznica osvjetljavao je tamne, ali i slavne dane franjevačke i hrvatske prošlosti, darujući široj javnosti nezaboravno djelo: Annales Minorum – Ljetopis Franjevačkog reda od 1661. do 1680. u dvije knjige.

U srpnju 1969. s fra Dionizijem Lasićem i fra Lucijanom Kordićem osniva izdavačko poduzeće u inozemstvu ZIRAL. Fra Bazilije je autor brojnih knjiga i članaka iz područja povijesti i duhovnosti. Sada živi i piše nove stranice svojih Ljetopisa u franjevačkom samostanu na Humcu.

Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 30. siječnja 2018., je Anđelko Mikulić. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

(www.jabuka.tv)