Marijana Mikulić o napretku sina: Nikad ne odustati

Širokobriješka glumica sa zagrebačkom adresom Marijana Mikulić (41) na svojim društvenim mrežama često govori o svojoj obitelji te privatnom životu.

Marijana je majka trojice dječaka: Jakova, Andrije i Ivana, a njezin sin Jakov ima dijagnozu u spektru autizma. Ona često na svojim društvenim mrežama govori o svemu s čime se bore i susreću te slavi male pobjede. Ovaj put je podijelila napredak svog sina Jakova.

Nikako da složim nove objave. Slikovnice ću probati za koji dan. Danas plastelin. Kako je krenuo toliko raditi s njim? Kako sam ga naučila ovo i ono izraditi? Mi smo s plastelinom krenuli kad i s Floortime – kad je Jaki imao dvije godine i nikoga nije gledao u oči. Hodao bi u krug i govorio svojim rukama.

Sjela bih ga preko puta sebe i pokušavala dobiti pogled. ”Vidi Jaki, kuglica, vidi zmija”. I radila bih to sama, pa njegovom rukom, a njega nije bilo briga. Danima tako, sto kutija plastelina, pokušaja milijun dok je sam napravio kuglicu. Domet je bio napraviti što više kuglica, prisjetila se Mikulić i nastavila:

Pa bih mu radila puža, zmiju, što jednostavnije stvari koje s vremenom počinje imitirati. Sve što drugima dolazi spontano njemu sam morala puno puta ponoviti, podsjećati. Do ljetos je miješao sve u jednu gvalju smeđe boje, a sad je počeo sam koliko može i zna paziti, razdvaja jer želi da što duže traju različite boje s kojima slaže čuda. Od slova, likova iz crtića, do cijelog procesa nastanka kolača danas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marijana Mikulić (@maremikulic)

Marijana je napisala i da Jakov jako voli s njom kuhati.

Taj proces zna iz stvarnog kuhanja sa mnom koje traje još od njegove treće godine. Uključujem ga kad i koliko mogu, puno puta sam se nanervirala i trajalo se stoput duže s njim. Ali nisam odustala jer on to voli, i uči kroz to puno lakše, i evo sto je danas nastalo u njegovoj maštovitoj radionici.

Uvijek imati na umu da nisu svi isti, voditi se svojim osjećajem, biti uporan, puno raditi, nikad ne odustati. I dijete i njegov napredak uvijek porediti SAMO s njim samim. Kakav je on danas u odnosu na jučer, u odnosu na prije mjesec dana, prije godinu dana, zaključila je Mikulić uz video.

Nedavno je ova glumica napisala da je jako iscrpljena, psihički i fizički.

Marijana Mikulić o majčinstvu: “Neke stvari ne možeš shvatiti dok ih sam ne doživiš”

(www.jabuka.tv)